Akersgata Stortingskvartalet. Illustrasjon: Oslo kommune / Bymiljøetaten
Akersgata Stortingskvartalet. Illustrasjon: Oslo kommune / Bymiljøetaten

I august starter fornyelsen av Akersgata

Agaia har signert gjennomføringskontrakt med Bymiljøetaten om oppgraderingen av Akersgata i Oslo. Kontrakten har en verdi på 40 millioner uten moms, og arbeidene starter 1. august.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Agaia og Bymiljøetaten i hver sine pressemeldinger.

Akersgata er en av de opprinnelige gatene fra Christian IVs byplan av 1624 som strekker seg fra Kontraskjæret og Akershus festning i sør til Hammersborg i nord. Gateoppgraderingen tar for seg de to kvartalene mellom Prinsens gate og Grensen, kalt Stortings- og Grensenkvartalet, ifølge Bymiljøetaten.

Byråd for miljø og samferdsel Marit Vea (V). Foto: Lise Åserud / NTB
Byråd for miljø og samferdsel Marit Vea (V).

– Oslo sentrum er fremdeles en floke for syklister. Oppgraderingen av Akersgata er et viktig bidrag for å løse det. Fremkommeligheten og trafikksikkerheten for syklende blir nå mye bedre, samtidig som færre behøver å sykle på fortauet. Gata skal samtidig bli både grønnere og hyggeligere, så dette blir et viktig løft for bylivet i sentrum, sier byråd for miljø og samferdsel, Marit Vea (V) i meldingen fra Bymiljøetaten.

– Skapt de beste forutsetningene

– Prosjektet gjennomføres som en samspillsentreprise, hvor Agaia står for prosjektering og utførelse, med Bymiljøetaten som byggherre. Anleggsperioden er planlagt fra 1. august 2024 til 29. september 2025. Gjennomføringskontrakten ble signert 2. juli, og har en verdi på 40 millioner kroner ekskludert merverdiavgift for Agaia, heter det i meldingen fra anleggsgartnerfirmaet.

Petter Vistnes, administrerende direktør i anleggsgartnerfirmaet Agaia. Foto: Agaia
Petter Vistnes, administrerende direktør i anleggsgartnerfirmaet Agaia.

– Sammen har vi funnet de beste løsningene og skapt de beste forutsetningene for oppgraderingen av Akersgata, som har historiske røtter tilbake til 1300-tallet. Vi vil takke Bymiljøetaten for tilliten og gleder oss nå til å starte arbeidene med å skape et levende, vakkert og varig uterom tilrettelagt for byens befolkning og brukere, sier administrerende direktør Petter A. Vistnes i Agaia i meldingen.

Bymiljøetaten ser frem til oppstarten i Akersgata i august.

– Vi er glade for å ha entreprenør Agaia med på laget og har funnet gode løsninger for gjennomføringen under anleggsperioden, sier Edle Marie Stang, prosjektleder fra Bymiljøetaten i meldingen.

Akersgata sett fra Grensen. Illustrasjon: Oslo kommune / Bymiljøetaten
Akersgata sett fra Grensen. Illustrasjon: Oslo kommune / Bymiljøetaten

– Historiske trerekken bak Stortinget blir bevart

Strekningen mellom Prinsens gate og Grensen er cirka 240 meter lang og skal oppgraderes for å gjøre forholdene for gående og syklende bedre.

– Det nye sykkelfeltet vil knyttes til eksisterende sykkelfelt forbi det nye Regjeringskvartalet og videre opp mot Ullevålsveien i nordvestlig retning mot St. Hanshaugen. Gateopprustningen inkluderer blant annet grønne felt med lokal overvannshåndtering, den historiske trerekken bak Stortinget blir bevart, oppgradert gatebelysning og nytt dekke av naturstein. Fortauet langs hele strekningen avgrenses med oslokantstein mot veibanen, skriver de.

Powered by Labrador CMS