Nye Veier har så langt bygget 120 kilometer med firefeltsveier, blant annet ny E39 mellom Kristiansand og Mandal. Regjeringen har signalisert at selskapet er med i planene når ny NTP legges frem på fredag. Foto: Nye Veier.
Nye Veier har så langt bygget 120 kilometer med firefeltsveier, blant annet ny E39 mellom Kristiansand og Mandal. Regjeringen har signalisert at selskapet er med i planene når ny NTP legges frem på fredag.

Regjeringen beholder Nye Veier

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård mener Nye Veier har bidratt til nytenkning i veisektoren. Når ny NTP legges frem fredag er selskapet med i veibyggingsplanene.

Publisert Sist oppdatert

I arbeidet med Nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036 har regjeringen evaluert dagens organisering av veisektoren. Blant annet har Samferdselsdepartementet lagt til grunn den mye omtalte rapporten fra Menon Economics, som omhandler vurderinger av hvilke effekter etableringen av Nye Veier har hatt på veisektoren.

Menon-rapporten konkluderte som kjent med at opprettelsen av Nye Veier har ført til både «mer vei for pengene» og at konkurransen mellom veiselskapet og Statens vegvesen har hatt positiv effekt på veisektoren.

– Har noe for seg

Regjeringspartiene Ap og Sp var i sin tid imot opprettelsen av Nye Veier, men i et intervju med Fædrelandsvennen avslører samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at selskapet en del av veibyggingsplanene når ny NTP legges frem på fredag.

– Vi har sett at Nye Veier-modellen har noe for seg. Den har bidratt til å få framdrift på en del prosjekter og bidratt til å tenke nytt når det gjelder hvordan man kan få kostnadene ned, sier Nygård (Ap) til Fædrelandsvennen.

Høstet applaus for Nye Veier-utspill

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener Nye Veier har noe for seg. Foto: Heiko Junge / NTB
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener Nye Veier har noe for seg.

Statssekretær Cecilie K. Kroglund i Samferdsdepartementet lekket det samme budskapet da politikere og næringslivsledere nylig var samlet til E39-konferansen i Kvinesdal i Agder.

Ifølge en artikkel på Lister Næringsforenings hjemmeside høstet Kroglund applaus da hun forsikret de oppmøtte om at Nye Veier fortsatt vil spille en viktig rolle i utviklingen av riksveinettet.

Statssekretær Cecilie K. Kroglund i Samferdsdepartementet. Foto: Morten Brakestad
Statssekretær Cecilie K. Kroglund i Samferdsdepartementet.

Vil implementere Nye Veier i Statens vegvesen

Hovedtillitsvalgt i NTL, Inger Sigridnes, er blant de som er spente på hva NTP sier om organiseringen av veisektoren. Hun var til stede på E39-konferansen og fikk dermed høre budskapet om at Nye Veier er med i planene fremover.

– NTL har lenge ment at Nye Veier bør implementeres i Statens vegvesen, men det ser ikke ut som det blir slik vi ønsker. Jeg vet at transportplanen også vil omhandle mer om hvordan regjeringen ønsker å organisere veisektoren, og jeg er spent på hvilke endringer som eventuelt kommer, sier Sigridnes til Byggeindustrien.

Nye Veier håper på positiv omtale

Hovedtillitsvalgt i NTL, Inger Sigridnes. Foto: NTL.
Hovedtillitsvalgt i NTL, Inger Sigridnes.

Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann i Nye Veier kommer med følgende svar på spørsmål om Nye Veier forventer at ny NTP vil omhandle organiseringen av veisektoren.

– Signaler tyder vel på at NTP også kommer til å handle om evalueringen av organisering av veisektoren. Vi håper selvsagt at formuleringene om Nye Veiers rolle er positive, skriver han i en e-post til Byggeindustrien.

Venter med å kommentere

Pressesjef Kjell Bjørn Vinje i Statens vegvesen sparer kommentarene om organiseringen av veisektoren til NTP er lagt frem.

– Vi er i likhet med de fleste andre innen bransjen spent på fredagens fremleggelse av NTP. Vi har deltatt med flere innspill i Samferdselsdepartementets pågående arbeid med å evaluere veisektoren. Det er ikke naturlig å kommentere det noe mer fra vår side før transportplanen blir presentert, skriver Vinje i en e-post.

Powered by Labrador CMS