Nye Veier og Acciona brøt kontrakten på E6 mellom Ranheim og Stjørdal. Foto: Nye Veier
og Acciona brøt kontrakten på E6 mellom Ranheim og Stjørdal.

Oppsagt entreprenør fikk størst utbetaling fra Nye Veier

Nye Veier utbetalte over 7 milliarder kroner for oppdrag til entreprenører i fjor. Størst utbetaling fikk entreprenøren som måtte avslutte utbyggingen av E6 Ranheim - Værnes.

Publisert Sist oppdatert

2023 var et år preget av mye krøll for Nye Veier knyttet til utbyggingen av E6 Ranheim - Værnes. Store forsinkelser og påfølgende uenighet mellom byggherre og entreprenør gjorde at hovedentreprenøren Acciona Contruccion S.A. varslet rettsak mot Nye Veier. Det hele resulterte i en avtale mellom partene om at kontrakten på 5,2 milliarder kroner ble avsluttet, og søksmålet ble trukket.

Nå viser tall vi har innhentet fra Nye Veier at Acciona var den entreprenøren som fikk størst utbetalinger av det statseide utbyggingsselskapet i fjor. Totalt 1.807 millioner kroner fikk det spanske entreprenørselskapet utbetalt. Dette er et beløp som både omfatter ordinære utbetalinger for utførte arbeider, men også kompensasjon for avbrutt kontrakt.

Regnskapstallene viser at Acciona Contruccion S.A. hadde en samlet omsetning i Norge i 2023 på 1.952 millioner kroner.

Seks entreprenører på seks prosjekter

I oktober i fjor kunne bygg.no skrive at Nye Veier hadde foretatt en samlet avslutningsutbetaling til Acciona på 357 millioner kroner. 207 millioner kroner var knyttet til å ferdigstille og stenge ned anlegget, mens de siste 150 millionene var en kombinasjon av oppgjør for krav og en såkalt avbestillingskompensasjon.

Ellers merker man seg at listen over entreprenører som var hyret inn av Nye Veier i fjor ikke er lang. Seks entreprenører hadde oppdrag for utbyggingsselskapet, som er tilsvarende det antallet utbyggingsprosjekter Nye Veier hadde under utbygging i 2023. Men hver av kontraktene er relativt store, noe som gir seg utslag i store årlige utbetalinger.

Fire omsatte for over milliarden

Tallene fra Nye Veier viser at de samlede utbetalingene til entreprenører i fjor beløp seg til 7.125 milliarder kroner. Fire entreprenører fikk utbetalinger på over milliarden hver. Det gjelder Acciona (1 807 mill kr), Hæhre Entreprenør (1 684 mill kr), Eiffage Norge (1 473 mill kr), JV Implenia Stangeland E39 Lyngdal (1 345 mill kr). Noe mindre utbetalinger fikk Leonhard Nilsen & Sønner AS (534 mill kr) og AF Gruppen Norge AS (280 mill kroner)

Kommunikasjonssjef i Acciona Norway, Frank Skaufel, gir følgende bakgrunn for utbetalingene selskapet mottok fra Nye Veier:

– Tallene som Bygg.no refererer til knyttes til E6-prosjektet mellom Ranheim og Værnes, en kontrakt som ble avbestilt av Nye Veier sommeren 2023. Etter kanselleringen forhandlet Nye Veier og Acciona konstruktivt om en sluttavtale, som ble signert senhøsten 2023. Nye Veier var, sammen med BaneNor, vår viktigste samarbeidepartner i 2023. Acciona har i dag ingen løpende kontrakter med Nye Veier. Nye Veier er en viktig byggherre med en interessant prosjektportefølje som vi følger med på videre, sier Frank Skaufel til Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS