Ekspert sier incentivordninger i prosjekter et uvanlig grep.

Ba byggherren vurdere incentiv­ordninger for nøkkelpersonell: – Ikke vanlig 

Konsulentselskap anbefalte Vann- og avløpsetaten i Oslo vurdere incentivordninger for å beholde kritisk personell i milliardutbygging. – Ikke et vanlig grep, sier ekspert.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Holte Consulting har anbefalt Vann- og avløpsetaten i Oslo å vurdere incentivordninger for å beholde nøkkelpersonell i milliardprosjektet Ny vannforsyning Oslo.
  • Bruk av incentivordninger er ikke vanlig for å beholde nøkkelpersonell i prosjekter, ifølge advokat Jørgen Aardalsbakke.
  • Vann- og avløpsdirektør Anna Maria Aursund har tidligere sagt at incentivordninger for å beholde nøkkelpersonell ikke er aktuelt for øyeblikket.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

I begynnelsen av september fortalte Byggeindustrien at konsulentselskapet Holte Consulting vurderer det som sannsynlig at nøkkelpersonell vil forsvinne fra Vann- og avløpsetatens milliardprosjekt Ny vannforsyning Oslo før det står ferdig i 2028.

Holte Consulting pekte på kompetanseflukt som prosjektets største risiko. 

I en usikkerhetsanalyse anbefaler konsulentselskapet at VAV vurderer incentivordninger for å beholde kritisk personell. 

I tillegg til fire Holte-ansatte, har 10 ledere fra NVO-prosjektet også vært sentrale personer i gjennomføringen av Holtes oppdrag, går det frem av rapporten.

– Vi foreslår at de bør vurdere incentivordninger, men vi har ikke utdypet det. Bruk av incentivordninger kan være krevende, og bør utredes grundig, sa oppdragsleder Kristian Mehus hos Holte Consulting til Byggeindustrien tidligere denne måneden.

– Brukes bare i noen spesielle tilfeller

Advokat Jørgen Aardalsbakke i advokatfirmaet Grette har lang erfaring fra entrepriserett og har jobbet med flere store entrepriseprosjekter innenfor samferdsel og infrastruktur.

Advokat Jørgen Aardalsbakke i Advokatfirmaet Grette.

Han beskriver anbefalingen slik:

– Det er ikke et vanlig grep med incentivordninger for å holde på nøkkelpersonell i et prosjekt, sier Jørgen Aardalsbakke.

Ifølge advokaten brukes slike ordninger bare i noen spesielle tilfeller, og da er incentivordningene som regel knyttet til prosjektdirektører i store og kompliserte prosjekter.

– Men det er ikke vanlig at disse ordningene gjelder for andre ledere i prosjektet.

Vann- og avløpsdirektør Anna Maria Aursund opplyste til Byggeindustrien tidligere denne måneden at incentiver for å beholde på nøkkelpersonell ikke er aktuelt på nåværende tidspunkt.

Stor risikofaktor

Aardalsbakke er ikke overrasket over at Holte Consulting peker på kompetanseflukt som den største risikofaktoren for prosjektet i sin usikkerhetsanalyse for milliardutbyggingen.

– Det å miste sentral kompetanse underveis, er én av de største risikofaktorene som går igjen i alle store og komplekse prosjekter med høy prosjektverdi. Det har stor betydning for byggherren og prosjektet å holde på både prosjektdirektører og prosjektledere, byggeledere, kontraktsledere og de som jobber med fremdrifts- og økonomistyring.

– En ting er at de har med seg en grunnkompetanse inn prosjektet, en annen ting er den unike innsikten de etter hvert opparbeider seg om prosjektet. Så jeg forstår at prosjektet har behov for tiltak, men jeg er som sagt overrasket over at dette først kommer opp nå, sier Aardalsbakke.

– Positivt for den personlige CV-en

– Du sier de må sette i verk tiltak, men at incentivordninger ikke er vanlig. Er det andre tiltak som er mer aktuelle?

– Man må hele veien ha kontinuitet som et tema prosjektteamet. Det må løftes opp internt og være et fast samtaleemne. Man må skape et godt team med felles engasjement for prosjektet, som igjen øker sannsynligheten for at de blir værende og at de er med på reisen fullt ut. Det er jo også en positiv ting for den personlige CV-en at de blir værende i prosjektet hele veien ut, sier han og fortsetter:

– En annen ting som er viktig å ha fokus på er, er hvordan man bygger opp et prosjektteam. Og for noen kritiske roller, så må man ha en plan og en back-up-tanke for mulige skifter. Det er også viktig å ha en kontinuerlig dialog med de mest sentrale personene og sørge for å få tidlig varsel dersom de har planer om å skifte arbeidsgiver. Da kan man sette i verk tiltak raskere.

– På dette prosjektet har de i stor grad satset på innleide konsulenter i prosjektledelsen. Er det noen forskjeller mellom innleide og fast ansatte i sånne sammenhenger?

– Det er et godt spørsmål som det er vanskelig å gi et klart svar på. En del store prosjekter i bygg og anleggsbransjen har behov for å leie inn personer med spesiell erfaringsbakgrunn. Da er det helt naturlig å bruke innleide i noen kritiske roller. Men når man leier inn, så er igjen kontinuitet viktig og man må adressere dette temaet jevnlig internt, sier Aardalsbakke. 

Holte: – Ingen kommentarer

Holte Consulting er forelagt Jørgen Aardalsbakkes kommentarer. 

– Vi har ingen kommentarer til Aardalsbakkes vurderinger, og henviser for øvrig til VAV som er vår oppdragsgiver, skriver oppdragsleder for Holte Consulting, Kristian Mehus, i en epost til Byggeindustrien. 

– Vi har ingen ytterligere kommentarer, skriver kommunikasjonsleder i Prosjekt Ny vannforsyning Oslo, Gro Haldis Elden. 

Powered by Labrador CMS