Direktør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen Bjørn Laksforsmo. Foto: Sindre Sverdrup Strand
Direktør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen Bjørn Laksforsmo.

Vegvesen-direktør fikk plass på Forsvarets sjefskurs

Direktør for drift og vedlikehold i Statens vegvesen, Bjørn Laksforsmo, er én av i alt 30 som har fått plass på Sjefskurset ved Forsvarets høyskole denne høsten.

Publisert Sist oppdatert

Kurset er, ifølge forsvarets egne nettsider, ment å gi nøkkelpersonell i forsvarssektoren og i sivil sektor økt kunnskap om og innsikt i forsvars-, utenriks- og sikkerhetspolitiske faktorer som har global og nasjonal betydning.

Kurset gjennomføres fra august til november på Akershus festning, og deltakerlisten omfatter blant annet seks oberster, tre stortingsrepresentanter og en VG-redaktør i tillegg til Laksforsmo og flere andre militære og sivile deltakere.

– Det er et trangt nåløye, og jeg er ydmyk for at jeg har fått plass, sier han.

Drift- og vedlikeholdsdirektøren har også flere års erfaring som offiser i sjøforsvaret, og var i sin tid kaptein om bord en missiltorpedobåt.

– Bakgrunnen min fra sjøforsvaret har nok lite å si for at jeg får delta på kurset, men det er nok ingen ulempe. Vi er i en ny sikkerhetspolitisk situasjon i dag, og veiens rolle i en sikkerhets- og beredskapssammenheng er nok noe vi snakket mer om for 30 år siden enn vi har gjort inntil nylig. Det er i alle fall en god stund siden det har vært folk fra Statens vegvesen på dette kurset, sier han.

Laksforsmo ser frem til å få ny innsikt i hvordan dagens sikkerhetspolitiske situasjon stiller nye krav til Vegvesenet.

– Som gammel forsvarsmann tenker jeg jo på general Bradley, som sa noe sånt som at «Amatører diskuterer strategi, mens profesjonelle diskuterer logistikk». Og vi får ingen logistikk uten infrastruktur som premissgiver. I tillegg til at jeg håper Vegvesenet kan få større innsikt i veiens rolle i samfunnssikkerhet og beredskap, håper jeg også at de andre kursdeltakerne vil se veiens rolle, sier Laksforsmo.

Sjefskurset er intensivt, og drift- og vedlikeholdsdirektøren må ta permisjon fra jobben i tre måneder. Akkurat det er han lite bekymret for.

– Jeg har heldigvis veldig flinke folk rundt meg, og avdelingsdirektøren vår i Område Øst rykker opp for å fylle stolen min. Vegvesenet skal nok berge seg veldig godt uten meg i høst, sier han.

Powered by Labrador CMS