Vannbehandlingsanlegget skal rense vann fra den nye reservevannkilden, Holsfjorden. Hele reservevannforsyningen skal stå klart innen 2028.Foto: Helle Mjøs, Vann- og avløpsetaten i Oslo
Bufferen krymper, men ifølge VAV er ikke kostnadsrammen for vannprosjektet truet
Prosjektreserven til Ny vannforsyning Oslo krymper og styringsrammen sprekker. Men ifølge Vann- og avløpsetaten er den øvre kostnadsrammen på 30,4 milliarder ikke truet. I juni skal en ny sluttprognose for hele prosjektet være klar.
Økte kostnader for vannbehandlingsanlegget, brann i tunnel, utfordrende tunnelarbeider og en økning av mindre alvorlige skader.
Annonse
Dette er noen av punktene byråd for miljø og samferdsel, Marit Kristine Vea (V), informerte finansutvalget i Oslos bystyre om etter at hun mottok rapporten fra Vann- og avløpsetaten om vannforsyningsprosjektet for første kvartal.
I orienteringen som ble sendt finansutvalget 13. mai i år beskriver Vea første kvartal 2024 som «noe mer krevende» enn de foregående kvartalene.
«Status for prosjektet er samlet sett god. Framdriften er gjennomgående høy og en av prosjektets største usikkerheter er håndtert og lukket i løpet av kvartalet. Det er likevel noen forhold som gjør at 1. kvartal 2024 har vært noe mer krevende enn foregående kvartaler», skriver Vea og trekker frem følgende punkter:
«Dette gjelder økte kostnader for vannbehandlingsanlegget som gjør det nødvendig å frigi deler av usikkerhetsavsetningen, brann i tunnel ved riggområdet på Stubberud, en økning av mindre alvorlige skader (H2), samt at tunnelarbeidene fra Oset til Sinsen har vært utfordrende i perioden.»
Nye prognoser i juni
Hvor prislappen på milliardprosjektet ender til slutt, er fortsatt uvisst. Prosjektet har i dag en styringsramme på 26,736 milliarder kroner (P50). I tillegg har det vært satt av 3,65 milliarder til usikkerhet, noe som gir en øvre kostnadsramme på 30,4 milliarder kroner (P85).
I vinter varslet VAV byråden om at vannbehandlingsanlegget inne i fjellhallene på Huseby blir dyrere enn anslått.
I rapporten for første kvartal slår VAV fast at styringsrammen for prosjektet ikke vil holde slik estimatene for kontrakten E1, vannbehandlingsanlegget, foreligger per i dag.
I kvartalsrapporten opplyser VAV også om at det har vært en gjennomgang av prognosene for delprosjektene, utenom vannbehandlingsanlegget, samt byggherrekostnadene hvor det har blitt disponert om lag 200 millioner av prosjektreserven som VAV disponerer.
Etatens reserver opp til styringsrammen er etter dette 1,374 milliarder før justeringer for vannbehandlingsanlegget.
Resterende produksjon for hele prosjektet gjennomgår nå en usikkerhetsanalyse. Denne analysen skal ferdigstilles innen utgangen av andre kvartal. Ifølge VAVs rapport vil ny sluttprognose foreligge i midten av juni.
«Deretter vil VAV fremme en anmodning om å utløse deler av usikkerhetsavsetningen som byrådet vil ta stilling til», skriver Marit Kristine Vea i sitt brev til Finansutvalget.
– Kostnadsrammen ikke utfordret
I en epost til Byggeindustrien skriver kommunikasjonsleder Gro Haldis Elden i Ny vannforsyning Oslo at kostnadsrammen i prosjektet ikke er utfordret.
– Kvartalsrapporten trekker fram at fremdriften i prosjektet er god og at vi ligger godt an i de ulike delprosjektene. En av prosjektets største usikkerheter er håndtert og lukket i løpet av perioden. Når det gjelder kostnader har vi varslet byrådsavdelingen om at styringsrammen ikke vil holde på grunn av de estimerte kostnadene for byggingen av vannbehandlingsanlegget. Kostnadsrammen er ikke utfordret, skriver Elden i e-posten.
Ligger tre måneder foran plan på råvannstunnelen
Ifølge kvartalsrapporten er prosjektet i rute med tanke på planlagt ferdigstillelse 1. januar 2028.
VAV orienterer om at arbeidene for råvannstunnelen på 19 kilometer mellom Huseby og Vefsrud ligger om lag tre måneder foran plan. Ved utgangen av 1. kvartal var det boret 44,7 prosent av tunnelen.
«Det gjenstår fremdeles over halvparten av tunneldrivingen, men tendensen er positiv. En eventuell tidligere ferdigstilling av denne entreprisen vil gi større fleksibilitet for deler av arbeidene som skal gjøres på vannbehandlingsanlegget på Huseby. Øvrige arbeider for vanninntaket fra Holsfjorden går som planlagt», skriver Vea.
For vannbehandlingsanlegget omtales det at framdriften er i henhold til planen og at det har vært stor aktivitet på alle de tre nivåene i fjellanlegget.
Når det gjelder rentvannsdelen av prosjektet, så har tunnelboremaskinen nå passert et av de mest krevende partiene, Ekebergforkastningen.
Ifølge byråden er dermed en av prosjektets største risikoer lukket.
«Samtidig pekes det på at arbeidene med den nye tunnelen mellom Oset og Sinsen har vært krevende og med redusert framdrift. Dette er en tunnel som drives med tradisjonell sprengning. Det vurderes om det kan gjøres grep for å redusere risikoen for forsinkelser i denne delen av prosjektet. Ferdigstillingen av Oset – Sinsen er imidlertid ikke en forutsetning for å sette ny vannforsyning i drift som planlagt», skriver Vea.
Byggeindustrien har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Marit Vea til saken.