– Responsen har vært så stor at vi bestilte fem maskiner omtrent samtidig som JCB åpnet for bestilling, og disse regner vi med blir ganske raskt solgt. Vi har faktisk en kunde som avbestilte en maskin hos en konkurrent når han hørte om Hydradig-maskinen, forteller daglig leder Ole Marius Rosendal.
Annonse
Første til Lillehammer
Jon Boye Lie, selger for Oppland i Rosendal Maskin, kan fortelle at den norske JCB-importøren landet den første Hydradig-avtalen på Bauma i München. Maskinen skal til Kjell-Arne Schjørn AS på Lillehammer.
Lie sier til Byggeindustrien at han aldri før har opplevd lignende respons for et nytt produkt.
– Det er vel kanskje også det mest nyskapende produktet jeg har vært borti, sier maskinselgeren.
10-tonner
10-tonns hjulgraveren Hydradig 110w, som er den første maskinen som kommer med det nye konseptet, beskrives som en av de viktigste innovasjonene i JCBs historie. Kloke hoder i JCB har brukt tre år på å utvikle konseptet der målsettingen har vært å skape en maskin med «best i klassen» egenskaper innen både sikt, servicetilgjengelighet, stabilitet, manøvrerbarhet og mobilitet.
Bra oversikt
Oversikt fra førerhuset har stått meget sentralt under designet av Hydradig-maskinen. Plassering av motor og tanker i undervogna har åpnet muligheten for å designe overvognen slik at det er mulig å se alle fire hjul fra førerhuset uten bruk av speil og kameraer.
Maskindesignet, som bygger på mange av prinsippene til en teleskoptruck, sørger for et lavt tyngdepunkt og dermed en stabil maskin til tross for at det er en korthekk-maskin(zerotail).
– Det imponerer meg at JCB har utviklet en helt ny maskin som er stabil og sikker og som i tillegg har et spennende design, sier Ole Marius Rosendal.
Fleksibel og mobil
Rosendal mener maskinen blant annet vil egne seg godt for de som driver med mindre prosjekter og vedlikeholdsoppgaver, og som trenger en fleksibel og mobil redskapsbærer (transporthastighet på 40 km/t).
Kort hekk, kombinert med en svingradius på under fire meter og mulighet for både to-hjulstyring, fire-hjulstyring og krabbestyring, gjør at maskinen passer godt for oppgaver i trange miljøer.
Ifølge JCB har hjulgraveren en løftekapasitet på 1000 kilo på «strak arm» og de leverer også en skreddersydd henger til Hydradig-maskinen.
– Hjulgravermarkedet i Norge i 10-tonns segmentet er veldig lite, men jeg tror faktisk en slik maskin fort kan være en aktuell erstatter for de som gjør jobber med for eksempel en åtte tonns beltegraver, sier Rosendal.
Flere med samme konsept
Det ligger i kortene at Hydradig 110w etter hvert vil få flere «familiemedlemmer» som er bygd med samme konsept.
– Det vil være veldig interessant og også få dette konseptet på større hjulgravere hvor volumet i markedet er mye større, sier Ole Marius Rosendal.