Torsdag 25. april arrangeres et heldags seminar om utslippsfri teknologi i anleggsbransjen på Vei og Anlegg. Arkivfoto: Bymiljøetaten
Torsdag 25. april arrangeres et heldags seminar om utslippsfri teknologi i anleggsbransjen på Vei og Anlegg.

Arrangerer to seminarer om utslippsfrie anlegg

På Vei og Anlegg 2024 er det ikke bare utstillinger om maskiner og utstyr, det vil også bli arrangert to fagseminarer med tema utslippsfrie anlegg.

Publisert Sist oppdatert

Mange byggherrer, spesielt de offentlige aktørene, setter stadig strenger krav til fossilfire og utslippsfrie bygg- og anleggsplasser. Dette er noe som i stor grad påvirker markedet, og det er et stort informasjonsbehov rundt tematikken og hvordan den tekniske utviklingen innen området skjer.

Torsdag 25. april arrangeres et heldags seminar om utslippsfri teknologi i anleggsbransjen. Dette arrangeres i et samarbeid mellom nettverket Grønn Anleggssektor, Maskingrossisternes forening MGF og Oslo kommune. Første del er et internasjonalt vinklet seminar: Zero Emissions Construction, international market dialogue. Det gir en oppdatering på dagens og kommende krav til utslippsfri anleggsteknologi på det nordiske markedet.

Zero Emissions Construction
– Det vil være relevant for de som utformer kontrakter, rådgivere, leverandører og for utførende. Dette er en god mulighet til å høre hvilke krav som kommer fremover og konkrete erfaringer fra prosjekter, sier Ellen Ramsnes i en pressemelding fra Vei og Anlegg.

Hun jobber til daglig som rådgiver i anlegg og infrastruktur i Sintef, og er også leder for nettverket Grønn Anleggssektor.

Den første delen av heldagsseminaret om utslippsfri teknologi er delt i fire hoveddeler:

  • Offentlige myndigheters mål og krav
  • Oversikt over utslippsfri tekno-logi
  • Entreprenørers erfaringer
  • Paneldebatt

Statens vegvesen vil presentere sin handlingsplan for utslippsfrie anleggsplasser og hva som kommer av krav i anskaffelser. En oppsummering av resultatene fra Sintefs evaluering av de utslippsfrie pilotprosjektene til Nye Veier, SVV og Bane Nor kommer også.

Sistnevnte er en del av «Kunnskapsprogram for utslippsfrie anleggsplasser» som har fått økonomisk støtte fra Samferdselsdepartementet. Det blir også informasjon på status fra noen aktører i Europa.

På maskin- og utstyrssiden får man presentert siste nytt om maskiner, teknologi og løsninger for å drifte utslippsfrie anleggsplasser. Her vil blant annet selskapet Applied Hydrogen fra Kongsberg vise frem at det er mulig å drive anleggsmaskiner med hydrogen-brenselceller. Her vil også Volvo CE presentere sitt utvalg av utslippsfrie maskiner og utstyr. Dessuten vil Caterpillar snakke om overgangen fra konvertering til serieproduksjon av utslippsfrie maskiner.

Zero Emissions Construction, international market dialogue foregår på engelsk.

Utslippsfrie anlegg i Norge
På del to av heldagsseminaret ser man nærmere på de norske forholdene.

Her skal blant annet gründerne i Leasi fortelle om en ny deleløsning for maskiner via app. Her skal også finansbyråd Hallstein Bjercke i Oslo kommune forteller, om hvordan Oslo skal bli en utslippsfri hovedstad.

– Alle som er interessert i grønn teknologi på anleggsmaskiner vil ha nytte av å være med på dette. Det samme vil alle som vil se status nå det gjelder klimaarbeid på byggeplassene. Både i Oslo og andre byer, sier Marit Hepsø i meldingen.

Hun er fagansvarlig for bærekraftige bygg og anlegg i Utviklings- og kompetanseetaten i Oslo kommune. Samarbeid med byggherreetatene i Oslo kommune og oppfølging av kommunens klima- og miljøkrav til fossilfrie byggeplasser står høyt på Hepsøs arbeidsplan.

Oslo kommune, MGF, Nettverk for grønn anleggssektor og andre samarbeider om å vise omstilling fra fossile anleggsplasser til fossilfrie og utslippsfrie løsninger.

– Vi er spente på bransjens respons. Jeg gleder meg til å vise frem nyskapende ideer for å kutte utslipp, dele på maskiner og samarbeide om klimatiltak. Vi gleder oss veldig til å se fremover mot en grønnere anleggsbransje. Vi ønsker å få med flere byer, tettsteder og firmaer i Norge på denne reisen, sier Hepsø.

Denne andre delen av konferansen er rettet spesielt mot norske erfaringer og vil gå på norsk.

– Samarbeid med maskinleverandører, entreprenører og byggherrer og bestillere er helt avgjørende for at vi får gode og grønne prosjekter fremover. Da må vi møtes og utveksle erfaringer og ideer, sier Marit Hepsø i Oslo kommune.

Powered by Labrador CMS