Agder Gruppen-konkursen: Samlet gjeld på vel 2,5 milliarder
Det er åpnet konkurs i Agder Gruppen, Agder Anleggsenter og Agder Rental. Samlet opplyst gjeld i konsernet er på rundt 2,5 milliarder kroner. Boet jobber med å avklare hvorvidt driften kan videreføres i en eller annen form.
Det er bostyrer Christian Bohne i Advokatfirmaet Kjær som opplyser til Byggeindustrien at gjelden er på rundt 2,5 milliarder kroner.
Annonse
Ifølge Fædrelandsvennen har Agder Gruppen har oppgitt følgende i gjeld på de tre selskapene som nå er konkurs:
Agder Gruppen AS (morselskap) har oppgitt å ha en samlet gjeld på 280 millioner kroner.
Agder Anleggsenter AS har oppgitt å ha en samlet gjeld på 391 millioner kroner.
Agder Rental AS har oppgitt å ha en samlet gjeld på 1,8 milliarder kroner.
Onsdag ettermiddag meldte konsernet oppbud etter at gjeldsforhandlinger med bankene ikke førte fram.
– Jeg har nettopp fått oversendt kjennelsene fra Agder tingrett. Det er åpnet konkurs i Agder Gruppen, Agder Anleggsenter AS og Agder Rental AS. Det er et stort team som nå jobber med saken for å få oversikt over de faktiske forholdene, sier bostyrer Christian Bohne til Byggeindustrien.
Øvrige selskaper i konsernet er i utgangspunktet ikke berørt av konkursåpningene, ifølge boet.
– Hva kan du si om verdiene som er i selskapet?
– Det jobber vi med å få oversikt over, så det er det for tidlig å mene noe om. Vi følger nå opp interessene til de ansatte og kreditorene, og har satt sammen et stort team med flere kollegaer fra mitt kontor, advokat Tor Erik Andersen fra advokatfirmaet Wigemyr, en statsautorisert revisor og flere bomedhjelpere fra Bjarøy AS, sier Bohne.
Bohne forteller videre at de nå sitter i møter med ledelsen i selskapene og representanter fra finanskreditorene.
– Hovedfokus er å sikre verdier og avklare om driften kan videreføres i en eller annen form og at arbeidsplasser kan reddes, sier Bohne.
– Når det gjelder muligheter for videre drift, kan du si noe om hvor store de er per nå og eventuelt hvilke løsninger dere vurderer?
– Det må vi komme tilbake til.
– Hvor mange arbeidsplasser er det snakk om?
– Foreløpig tall er 220.
– Hva kan du si om hvordan selskapet har blitt drevet?
– Det er det for tidlig å si noe om ennå.
– Dette er en stor konkurs i norsk målestokk, kjenner du til noen større?
– Ikke som jeg er kjent med. Konkursen i Johs. Lunde var også stor, der var gjelda oppunder to milliarder. Denne synes noe større, sier han.
Vil undersøke bakgrunnen for insolvens
Ifølge en pressemelding som er lagt ut på Advokatkontoret Kjær sine hjemmesider torsdag, er oppgitt bokført verdi av selskapenes samlede eiendeler cirka 2,6 milliarder.
Selskapenes virksomhet har vært drevet fra flere lokasjoner i landet, og ettersom en vesentlig del av driften har vært knyttet til utleie av anleggsmaskiner, befinner mye utstyr seg hos et stort antall kunder, skriver bostyreren i en pressemelding.
– Dette gjør arbeidet med sikring av utstyr krevende, men som det har fremkommet i media i den senere tid, er det allerede før konkursåpning igangsatt et omfattende arbeid med registrering av utstyr, initiert av involverte finansieringsselskaper. Bostyrer har etablert et samarbeid med finansieringsselskapenes representanter i denne forbindelse, for å sikre oversikt og kontroll raskest mulig, heter det i meldingen.
– I tillegg til å ivareta kreditorenes og de ansattes interesser, vil bostyrers oppgaver blant annet også omfatte og undersøke bakgrunnen for at insolvens har oppstått, og om det foreligger grunnlag for mistanke om kritikkverdige forhold knyttet til virksomhetene, heter det i pressemeldingen.
Byggeindustrien har foreløpig ikke lykkes med å komme i kontakt med Gustav Lauvrak som var konstituert konsernsjef i Agder Gruppen.
Heller ikke gründeren i Agder Gruppen Svein Arne Uppstad har besvart våre henvendelser.
Store summer hadde forfalt
Som bakgrunn for oppbudsbegjæringene er det opplyst at selskapene ikke har likviditet til betjening av løpende gjeldsforpliktelser, at det dermed ikke er grunnlag for videre drift, og at eiendelene derfor må verdsettes til likvidasjonsverdi.
– Det er på denne bakgrunn lagt til grunn at selskapenes reelle egenkapital er negativ, og at selskapene er insolvente, heter det i meldingen som boet har lagt ut.
I kjennelsen fra Agder Tingrett for datterselskapet Agder Rental, som hadde den støre gjelda, går det frem at selskapet hadde 58,7 millioner kroner i forfalt leverandørgjeld per 22. april 2024, forfall av leasingforpliktenlser, og ingen tilgjengelige midler eller forventede innbetalinger på kort sikt til å kunne betjene dette.
Morselskapet Agder Gruppen hadde ifølge kjennelsen fra Agder Tingrett forfalt leverandørgjeld på 14,5 millioner per 22. april.
For Agder Anleggsenter var den forfalte leverandørgjelden til leverandører utenfor konsernet 84,3 millioner per 22. april.
Store maskinleverandører med penger utestående
Byggeindustrien intervjuet to av de store maskinleverandørene Volvo Maskin og Pon Equipment onsdag om konkursen.
Begge omtalte konkursen som trist og bekreftet at de har utestående beløp hos Agder Gruppen.
– Vi har noe, ja, sa administrerende direktør i Volvo Maskin, Arne Knaben, uten å ville gå inn på hvor mye.
– For Pon Equipment er det en håndterbar risiko, og som tidligere omtalt har både vi og Volvo allerede tatt grep. Agder Gruppen skylder oss et betydelig millionbeløp, men de siste årene har de vært en kunde vi også har tjent godt på, sa administrerende direktør i Pon Equipment, Ole Petter Holene til Byggeindustrien.
– Trist dag
I en pressemeding som ble sendt ut fra styret i selskapet like før klokken 18.00 onsdag, bekreftet de at det var levert oppbudsbegjæring til Agder Tingrett.
– Dette er en svært trist dag, ikke minst for konsernets mange ansatte, skrev styret i pressemeldingen.
– Omfanget av Agder Gruppens finansielle utfordringer ble først gjort kjent for styret og de finansielle eierne for kort tid siden. Agder Gruppen har vært gjennom en periode med rask vekst, hvor økte renter, et svekket markedssentiment kombinert med større avvik i håndteringen av finansielle engasjementer har ført til en hurtig forverring av selskapets evne til å betjene sine løpende forpliktelser, skrev styret videre.
I meldingen vises det til at det den siste har tiden pågått en intens prosess rundt mulige løsninger for å redde konsernet.
– Dessverre har det i løpet av prosessen blitt klart at omfanget av utfordringene er klart større enn opprinnelig antatt, slik at en redningsaksjon ikke var mulig. Styret hadde dermed ikke noe annet valg enn å begjære oppbud. Dette beklages på det aller sterkeste overfor alle involverte.