BA2015 og Prosjekt Norge lanserer prestasjonsmålingsverktøy for prosjekter
Byggherrer, entreprenører og rådgivere kan nå, gjennom BA2015 og Prosjekt Norge, få tilgang til en norsk versjon av prestasjonsmålingsverktøyet «10-10» fra Construction Industry Institute (CII).
Dette verktøyet benyttes til å måle hvor godt prosjekter
Annonse
gjennomføres og sammenlikner med relevante prosjekter i CII sin database.
– Verktøyet er svært enkelt og brukervennlig, og gir verdifull tilbakemelding både til prosjektet selv og virksomheten for øvrig, heter det i en melding fra aktørene.
Resultat av internasjonalt samarbeid
– «10-10» er et enkelt verktøy som kan hjelpe virksomheter å sikre måloppnåelse i prosjektene. «10-10» baserer seg på 10 mål på innsatsfaktorer og 10 resultatmål, og gjennomføres i slutten av hver av fem definerte prosjektfaser, sier professor Bjørn Andersen ved NTNU. Han er aktiv i både BA2015 og ProsjektNorge og har vært sentral i arbeidet med å etablere avtale med CII.
– Verktøyet er utviklet av CII,Construction Industry Institute. CII er en anerkjent amerikansk bransjeorganisasjon for virksomheter som driver med fysiske prosjekter. CII har sitt utspring i Universitetet i Austin, Texas, og har en rekke internasjonale medlemmer. Organisasjonen har eksistert i over 30 år og øker stadig sin medlemsmasse. CII har drevet med Benchmarking i over 20 år er anerkjent innenfor faget, sier Andersen, som verdsetter CIIs evne til å kombinere forskning og praktisk metodearbeid for virksomheter.
Endre kurs i tide
– «10-10» tilbyr en unik mulighet til å vurdere hvor langt unna man er å nå sine målsetninger, og hvordan man presterer sammenliknet med andre prosjekter og selskaper. Tilbakemeldinger fra «10-10» vil både kunne hjelpe uheldige prosjekter å endre kurs i tide, og samtidig sikre og dokumentere viktige erfaringer til senere prosjekter, skriver de i meldingen.
Systematisk og helhetlig prestasjonsmåling er en forutsetning for å kunne si hvor god eller dårlig man er til å gjennomføre prosjekter, og hvor langt igjen det er til de beste. Figuren nederst viser ett eksempel på hvordan benchmarking med 10-10 gir konkret tilbakemelding på prosjektets prestasjoner
«10-10» måler hvor godt et prosjekt er gjennomført. Dette sammenliknes med resultatene fra andre tilsvarende prosjekter og andre virksomheter. Prosjekter måles innen ulike delområder som ledelse, planlegging, kvalitet, tid, kostnad, sikkerhet m.m. Hensikten er å bli stadig bedre gjennom identifisering og målrettet forbedring av underpresterende delområder.
– Minst like viktig er imidlertid å vite hvor man faktisk er god, skriver de.
Tilgjengelig for alle
Fram til nå er det kun partnerbedrifter i BA2015 og ProsjektNorge som har hatt tilgang til “10-10”. I forbindelse med BA2015-konferansen i Oslo 27. januar lanseres “10-10” for hele byggenæringen.
– Måling av egne prestasjoner bør være er en forutsetning for alle som har en forbedringsagenda. I tillegg vil det gi stor verdi å kunne sammenlikne seg med andre relevante prosjekter. Gjennom 10-10 får nå norsk BA næring muligheten til dette på en brukervennlig og tidseffektiv måte. Dette er rett og slett et fantastisk verktøy som vil gi stor verdi for næringen, avslutter professor Bjørn Andersen.