Bergsprengernes skytshelgen ble feiret på Follobanen
Skytshelgenen Sankta Barbara, gruvearbeidere, tunnelarbeidere og andre som jobber med sprengstoff, ble tirsdag feiret med katolsk messe og salver i Follobanens tunnel på Åsland i Oslo.
Se video fra markeringen nederst i artikkelen.
160 meter under Ekebergåsen i den kommende jernbanetunnelen fra Ekeberg til Langhus samlet omtrent 300 arbeidere på Folobaneprosjektet seg for å markere sin egen skytshelgen, Sankta Barbara, på helgenes dødsdag 4. desember.
Arbeidere fra de to joint-venture-selskapene Acciona og Ghella, sammen med underentreprenører og Bane NOR-ansatte deltok sammen på en markering av Sankta Barbara nede i den gamle monteringshallen for tunnelboremaskinene på strekningen.
Omtrent 300 personer var samlet i hallen for katolsk messe til toner fra sangkoret KOSAK. Det ble også fyrt av to salver til ære for Sankta Barbara.
Sjefelektriker Filipe Pinheiro i Ghella sier til Byggeindustrien at Sankta Barbara er en svært viktig helgen for tunnelarbeidere, uansett tro.
– Vi starter ikke tunneldriving før et bilde av Sankta Barbara står i tunnelåpningen. Det spiller ikke noen rolle om vi er troende eller ikke. Tunnelarbeidere og gruvearbeidere trenger beskyttelse, og vi ber til Sankta Barbara for å holde oss trygge. På denne dagen kan vi tenke på Sankta Barbara, men også oss selv og på familien vår og hvor viktig det er å være trygg på jobb. For det er akkurat det Sankta Barbara handler om, forteller portugiseren.
Tid til ettertanke
All normal produksjon på anlegget stod stille denne dagen, som også er The International Tunnelling Association (ITA) sin valgte dato for The World Tunnelling Day, og Norsk Forening for Fjellsprengningsteknikk (NFF) har også anbefalt at tunnelprosjekter i Norge tar dagen for å hedre bergsprengerne og tenke ekstra godt på sikkerheten rundt bergsprenging.
Kommunikasjonsrådgiver og samfunnskontakt på Follobaneprosjektet, Gro Haldis Elden, mener markeringen av Sankta Barbara er en god bruk av dagen.
– Det er viktig for Bane NOR å være med på å feire dagen sammen med Acciona Ghella her. Det er en viktig markering av sikkerhetsarbeidet, siden det er det Sankta Barbara minner oss om, sier hun.
Markeringen på Follobane-strekningen har vært fast kost 4. desember helt siden det spansk-italienske fellesforetaket startet arbeidet her i september 2016.
– Jeg har ikke hørt om Sankta Barbara i norske tunnelprosjekter tidligere, så det kan hende det var Acciona Ghella som tok henne til Norge. Vi synes det er en positiv ting at man tar seg tid til ettertanke, og av alt det viktige vi gjør her, er det aller viktigste at alle skal komme hjem til familiene sine etter jobb, sier Elden.
Tunnelen er nå 93 prosent ferdig drevet, og tunnelboremaskinene har omtrent kun én kilometer igjen, men for hele prosjektet gjenstår fortsatt 30 prosent. De første togene kan settes på skinnene i desember 2021 hvis alt går etter planen.
Martyr
Fader Joel Salas holdt messen, og den spanske presten deler historien om Sankta Barbara med Byggeindustrien.
– Sankta Barbara var kristen og ville dedikere livet sitt til kristendommen og bevare jomfrudommen sin til Kristus, mot farens vilje, som var hedning. Hun ble låst inn i et tårn som straff for ikke å adlyde sin far. Hun kjempet til det siste for å få dedikere livet sitt til Kristendommen, men ble dømt til døden. Hun proklamerte sin tro til Kristus, sin konge og alt, til det siste. Hun ble halshugd, og etter hun var død, løftet faren henne og begynte å bære henne vekk fra henrettelsesstedet. Han ble da truffet av et lynnedslag og døde. Etter dette har Sankta Barbara vært beskytteren til alle som jobber med dynamitt og eksplosiver, forteller Salas.
Til daglig står det et skrin viet til Sankta Barbara i hver tunnelåpning på Ekeberg – Langhus, samt i de to monteringshallene inne i tunnelen.
For fullskjerm trykk her.