Den midlertidige demningen som var bygget i forbindelse med rehabilitering av Munkebotsvatnet brast onsdag kveld. 37 hus og 133 beboere ble evakuert.

Demningsbrist i Bergen: - Demningen skulle aldri værtakseptert

– Den midlertidige demningen var ikke god nok, sier byråd Anna Elisa Tryti (Ap). Entreprenørselskapet som bygget den, vil ikke uttale seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider tirsdag.

Toppolitikerne i Bergen ble tirsdag formiddag orientert om demningsbristen i Munkebotn.

133 personer ble evakuerte, og vannmassene medførte høyst sannsynlig millionskader da den nordre demningen kollapset og vannet fosset ned mot Eidsvåg om kvelden onsdag i forrige uke, skriver NRK.

Kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke har betegnet demningsbristen som en «alvorlig hendelse med stor innvirkning på samfunnet». Tirsdag orienterte hun Bergen kommunes forretningsutvalg om prosjekteringen av demningsrehabiliteringen.

– Ikke god nok

Planen var opprinnelig å holde Munkebotsvatnet tørt under arbeidet, men i juni bestemte man seg for å bygge den midlertidige fangdemningen. Det var denne som kollapset i forrige uke, heter det i artikkelen.

NRK skriver i artikkelen at Bergen kommune tidligere ikke har ønsket å kommentere årsaken til bristen, men at byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) uttalte seg tydelig under tirsdagens møte.

– Den midlertidige demningen var ikke god nok. Kvalitetssikringen har sviktet, sa Tryti.

Ved å etablere en fangdemning innenfor den opprinnelige, som skulle rehabiliteres, kan man arbeide tørt med utbedringen, mens fangdemningen holder vannet tilbake.

Fangdemningen var imidlertid ikke godkjenningspliktig. Det var entreprenør Donar AS som bygget den. De har så langt ikke villet kommentere saken, og henviser tirsdag nok en gang til Bergen kommune, som er byggherre for rehabiliteringsprosjektet, skriver NRK.

– Vi har hele tiden sagt at det er kommunen som skal svare, og gjentar det også i dag. Hvis det kommer direkte kritikk mot oss, vil vi vurdere å kommentere denne på et senere tidspunkt, sier Tom-Erik Kirkerud, entreprenørens prosjektleder for Munkebotsvatnet, til NRK.

Etterforskes

Politiet meldte mandag at de starter etterforskning av saken. Kommunepolitikerne uttaler at de derfor foreløpig vil være varsomme med å gå ut med detaljer om hva som sviktet.

– Vi fikk i går ettermiddag en skriftlig anmodning fra politiet om å vente en tid, av hensyn til å ikke forspille bevis. Det har vi ikke konkludert i, men vi vil understreke at vi i utgangspunktet er beredt på å dele dokumentasjon, sa Tryti under møtet i forretningsutvalget.

I spørsmålsrunden etter presentasjonen fikk Tryti kritikk fra Høyres gruppeleder Hilde Onarheim, som mente byutviklingsbyråden hadde vært fraværende i saken. Onarheim spurte om Tryti som ansvarlig byråd for vann- og avløpsetaten tok ansvaret for hendelsen.

Da tok byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) ordet og sin egen byråd i støtte.

– Det er jeg som har det overordnede ansvaret. Det tar jeg. Nå må vi finne ut hva som skjedde og hvorfor, sa Schjelderup.

– Vi kan konkludere med at den planlagte og utførte fangdammen ikke skulle vært akseptert som løsning. Det andre kritiske punktet var på søndag: Da vannstanden var økende, var valg av tiltak riktige? sa Tryti.

Powered by Labrador CMS