Med flytende parafin blandet inn i betongen har amerikanske forskere lyktes med å produsere betong som holder seg selv snø- og isfri i kulden. Foto: Drexel University
Med flytende parafin blandet inn i betongen har amerikanske forskere lyktes med å produsere betong som holder seg selv snø- og isfri i kulden.

Amerikanske forskere utvikler selvoppvarmende betong

Betong utviklet ved et amerikansk universitet, kan holde seg snø- og isfri uten måking eller tilført varme.

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved Drexel University i Philadelphia i USA har kommet langt i utviklingen av betong som automatisk varmes opp ved kaldt vær, skriver universitetet i en artikkel på sine nettsider.

Utviklingen av selvoppvarmende betong er et arbeid som skal ha pågått i over fem år ved universitetet, men nylige utendørstester viser også at løsningene kan fungere utenfor laboratoriet, heter det i artikkelen.

Tre støpte betongheller på omtrent en halv kvadratmeter hver har denne vinteren blitt testet i møte med minusgrader og snø utendørs. Målet er å produsere veier og fortau med redusert behov for brøyting og strøing.

– Vi har demonstrert at vår selvoppvarmende betong er i stand til å melte snø på egen hånd, kun ved hjelp av naturlig solenergi på dagtid – og det uten hjelp av salt, måking eller oppvarmingssystemer, sier forskningsleder Amir Farnam i artikkelen.

Løsningen baserer seg på å bruke flytende parafin i betongen. Dette er et såkalt faseendringsmateriale, altså et materiale som produserer varme når det går fra flytende til fast form. Når den når sitt eget frysepunkt og begynner å herde, vil parafinen automatisk frigi lagret varmeenergi og dermed motarbeide nedkjølingen.

Denne artikkelen ble først publisert i papirutgaven av Byggeindustrien.

Powered by Labrador CMS