Hege Njaa Aschim, leder styringsgruppen for Bygg Arena Arendal, sier hun er spesielt bekymret for at 65 prosent av landets ordførere sier det økonomiske handlingsrommet når det gjelder å få gjennomført nødvendige bygg- og anleggsprosjekter har blitt mindre sammenlignet med to år siden. Her fra Arendalsuka i 2023.
Ordførere melder om mindre økonomisk handlingsrom og lavere omstillingsevne - bekymrer byggenæringen
Opinion har på oppdrag for Bygg Arena Arendal ringt landets ordførere for å få svar på viktige spørsmål for byggenæringen, og der kommer det blant annet frem at 65 prosent av landets ordførere sier det økonomiske handlingsrommet når det gjelder å få gjennomført nødvendige bygg- og anleggsprosjekter har blitt mindre sammenlignet med to år siden.
Bygg Arena Arendal er et bransjefellesskap som samler en rekke aktører i byggenæringen under Arendalsuka. Kommunikasjonsdirektøren i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, er leder for styringsgruppen for Bygg Arena Arendal, og hun forteller at formålet med undersøkelsen er å gi bedre innsikt i hvordan kommunene over tid forholder seg til byggenæringen.
– Noen spørsmål i årets undersøkelse er nye for å fange opp aktuelle saker. Andre spørsmål er de samme som i fjor, for å gi økt innsikt om utviklingen, sier Njaa Aschim via en pressemelding.
Bekymret
Njaa Aschim er spesielt bekymret for at 65 prosent av landets ordførere sier det økonomiske handlingsrommet når det gjelder å få gjennomført nødvendige bygg- og anleggsprosjekter har blitt mindre sammenlignet med to år siden. I 2023 var dette tallet 31 prosent.
Halvparten av ordførerne sier også at de opplever mindre byggeaktiviteten i kommunen enn tidligere.
– Vår næring er hardt rammet av de urolige økonomiske tidene. Når vi i tillegg har fått mindre fleksible ordninger for bemanning, øker faren for permitteringer, oppsigelser og kompetanseflukt. En løsning kan være at myndigheter lokalt og nasjonalt setter i gang byggeprosjekter som uansett skal realiseres nå når det er ledig kapasitet i markedet. Da er det ekstra bekymringsfullt at ordførere melder om mindre økonomisk handlingsrom, sier Njaa Aschim.
Klima, natur og økonomi
Hovedtema for undersøkelsen har vært klima, natur og økonomi. I kraft av sin størrelse står byggenæringen for en betydelig andel av både arealbruk og klimagassutslipp. Njaa Aschim sier byggenæringen ønsker være en del av løsningen på klimakrisen og andre store bærekraftsutfordringer, men at løsningen må finnes i et samspill mellom byggenæringen og myndighetene.
– Store deler av næringen er rigget for det grønne skiftet, men vi må ha rammebetingelser som stimulerer til grønn omstilling. Hvis ikke tiltak som bidrar til økt bærekraft verdsettes i større grad, vil vi ikke omstillingen skje i det tempoet som er nødvendig. Denne undersøkelsen gir oss en bedre forståelse av hvordan lokale myndigheter tenker om dette, og det er mye her som bør gi grunnlag for bekymring, sier Njaa Aschim.
– Redusert politisk vilje til å bygge ut energiproduksjon
I meldingen peker Bygg Arena Arendal på at om skal Norge nå klimamålene i Parisavtalen, må det bygges ut betydelige mengder ny fornybar energiproduksjon.
– Basert på ordførerundersøkelsen er det vanskelig å se hvordan dette skal gjennomføres, skriver Bygg Arena Arendal.
I 2023 oppga nærmere 90 prosent at de hadde flertall for å bygge ut energiproduksjon. I 2024 gjaldt det 29 prosent av kommunene.
– Selv om spørsmålet ikke ble helt likt stilt, er det tydelig at det politiske flertallet for å bygge ut ny energiproduksjon går kraftig ned, mener Bygg Arena Arendal.
– Det er stor politisk vilje til energieffektivisering i kommunene Over halvparten av ordførerne sier at deres kommune i svært eller ganske stor grad gjennomfører tiltak for økt energieffektivisering i bygg. Dette er ganske likt som i 2023. Men viljen til å produsere mer energi er kraftig svekket, sier Njaa Aschim videre.
I undersøkelsen kommer blant annet følgende frem:
- 80 prosent sier bygg og infrastrukturen i sin kommune er godt rustet for ekstremvær.
- De aller fleste (80 prosent) har en samlet oversikt over vedlikeholdsbehovet på eksisterende infrastruktur og bygninger i sin kommune.
- To tredjedeler (65 prosent) opplever at utviklingen i det økonomiske handlingsrommet har blitt mindre når det gjelder å få gjennomført nødvendige bygg- og anleggsprosjekter. Til sammenligning var dette tallet 31 prosent i 2023.
- Flest oppgir at prosjekter innenfor skole-/barne- og omsorgsbygg er det som rammes. I Nord-Norge sier 88 prosent av ordførerne at disse prosjektene rammes.
- Halvparten (53 prosent) av ordførerne sier de opplever mindre byggeaktiviteten i kommunen enn tidligere. Det er spesielt på Sørlandet det oppleves å være mindre byggeaktivitet (82 prosent), mens på Vestlandet er det kun 30 prosent av ordføreren som opplever mindre byggeaktivitet i kommunen.
- Nesten alle kommunene (85 prosent) sier de har satt seg mål om å redusere klimagassutslipp. 23 prosent sier de stiller krav om utslippsreduksjon i alle prosjekter.
- 29 prosent har politisk flertall i sin kommune for å bygge ut ny energiproduksjon i områder som ikke bebygget. (Kommuner på Østlandet har størst flertall; 41 prosent. Mens kommune i Nord-Norge har færre (24 prosent) med politisk flertall.)
- Ordførerne oppgir at det ikke er behov for tydeligere nasjonale føringer for kommunens arealbruk for å unngå tap av natur. 71 prosent av ordførerne sier det ikke er behov.
Bygg Arena Arendal arrangeres blant annet av Byggenæringens Mediesenter, som er eid av Bygg og Anlegg Media AS, som utgir Byggeindustrien/bygg.no. Byggeindustriens redaksjonelle vurderinger gjøres uavhengig av dette.