John Jacobsen fra Nordic Circles sammen med Eli Grimsby fra Oslobygg og byråd Anita Leirvik North på taket på Løren flerbrukshus. Foto: Ingvill Hafver
Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Foto: Ingvill Hafver
Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Foto: Ingvill Hafver
Trygve Angvik, byggeleder for Oslobygg (innleid fra WSP) og anleggsleder for totalentreprenøren Håndverkskompaniet, Anders Turnage. Foto: Ingvill Hafver
Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Foto: Tove Lauluten/ Oslobygg KF
Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Foto: Tove Lauluten/ Oslobygg KF
Illustrasjon over ferdig område, Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Illustrasjon: Pir II/ Oslobygg KF
Illustrasjon over ferdig område, Løren aktivitetspark og flerbrukshus. Illustrasjon: Pir II/ Oslobygg KF
Illustrasjon over det nye flerbrukshuset på Løren, slik det vil se ut innvendig. Illustrasjon: Pir II/ Oslobygg KF

Deler av utrangert skip fikk nytt liv på taket

På toppen av flerbrukshuset på Løren, som skal stå ferdig neste år, monteres i disse dager en helt spesiell stålkonstruksjon. – Dette har sjel, sier John Jacobsen fra Nordic Circles, som lot seg begeistre selv om han kjenner stålet bedre enn de fleste fra før.

Publisert Sist oppdatert

På Løren i Oslo, som har hatt en voldsom utvikling de siste årene, er Oslobygg KF og totalentreprenør Håndverkskompaniet i gang med ny aktivitetspark og flerbrukshall. Byggeindustrien har omtalt prosjektet før.

Parken og huset skal stå ferdig og åpnes for publikum høsten 2025, og i anledning montering av en grønnmalt pergola i stål på taket fikk prosjektet nylig besøk av både byråd for kultur og næring, Anita Leirvik North (H), og administrerende direktør i Oslobygg KF, Eli Grimsby. Prosjektet er nemlig pilotprosjekt på bruk av maritimt, oppsirkulert stål, og for leverandøren – Nordic Circles, er dette et viktig steg på veien mot en industrialisering.

For et år siden leverte de en oppsirkulert spuntnål til Stovner bad, som det også er Oslobygg som står bak. Nå melder Oslobygg at de er første byggherre i verden som tar i bruk oppsirkulert stål fra et gammelt skipsvrak, og benytter det som bærende konstruksjon i et aktivt byggeprosjekt. Dette skal spare miljøet for over 90 prosent klimagassutslipp sammenlignet med nytt stål på markedet.

– Det er veldig gøy å vise dette i praksis. Det er gøy at kommunen går foran og viser vei, og så får man entreprenører som også ønsker å samarbeide med samme målsetting. Kommunen kan komme med insentiver, regulere, pålegge, forby og så videre, men til slutt er det nok samarbeid med entreprenører som har samme ambisjoner som oss som skaper de beste løsningene, sier Anita Leirvik North til Byggeindustrien.

Stort løft

John Jacobsen er daglig leder og en av gründerne i Nordic Circles, og han forklarer at man ved å oppsirkulere – ikke resirkulere, skjærer ut hele stålplater direkte fra skip som skal hogges opp. Dermed unngår man prosessen med å smelte om stål og produsere på nytt, og sparer på den måten store utslipp av CO2.

Eli Grimsby og Anita Leirvik North fra Oslo kommune og John Jacobsen fra Nordic Circles ved pergolaen som er under oppføring. Foto: Ingvill Hafver
Eli Grimsby og Anita Leirvik North fra Oslo kommune og John Jacobsen fra Nordic Circles ved pergolaen som er under oppføring.

Stålet som har blitt brukt til hovedbjelker og toppramme på pergolaen på Løren kommer fra produksjonsskipet «Curlew», som har blitt brukt i Nordsjøen. Skipet ble deretter tatt hånd om ved AF Offshore Decoms anlegg i Vats, hvor man har hentet ut stålplater som har blitt videresendt til Skanskas stålfabrikk i Trondheim. Stålet har blitt renset, og deretter re-sertifisert.

– Disse bærerne er CE-merket, forteller Jacobsen, og legger til at man dermed har mulighet til å produsere mange etter samme standard. Det er dette som er neste steg.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Til Byggeindustrien sier Jacobsen at et så stort, industrielt løft har en enkelt gründerbedrift ikke mulighet til å ta alene. Innovasjon Norge oppfordret dem til å søke på Grønn plattform, som er en stor, statlig tildeling, og i denne prosessen fikk de med seg AF, Equinor, DnB, Skanska, Oslo kommune og noen flere – og fikk på plass en finansiering på drøye 170 millioner kroner.

Omtrent slik vil Løren aktivitetspark og flerbrukshus se ut når det er ferdig. Pergolaen skal bære et gjennomskinnelig tak i kanalplast. Illustrasjon: Pir II/ Oslobygg KF
Omtrent slik vil Løren aktivitetspark og flerbrukshus se ut når det er ferdig. Pergolaen skal bære et gjennomskinnelig tak i kanalplast. Illustrasjon: Pir II/ Oslobygg KF

– Nå skal vi se om vi kan ta dette fra piloter til en industri som kan skaleres. Det skal vi jobbe med nå i tre år. Det har vært stor interesse for dette, og vi tror at det skal gå veien, sier Jacobsen, som roser Oslo kommune for å ha vært så framoverlent og «på».

– Vi trenger sånne samarbeidspartnere som Oslobygg, som sier at «dette ser ikke enkelt ut, men la oss prøve likevel». De har vist en bra holdning og virkelig stått på. Vi trenger noen pionerer som virkelig har lyst til dette, sier han.

Flere grønne tiltak

Trygve Angvik er byggeleder for Oslobygg og innleid fra WSP, og sammen med anleggsleder for totalentreprenøren Håndverkskompaniet, Anders Turnage, viste han gjestene rundt på byggeplassen og forklarte hvordan det skal bli.

Det oppsirkulerte stålet er ikke det eneste miljøtiltaket i prosjektet, og man har blant annet benyttet muligheten til å få tak i stein fra Ombrukssentralen som ligger like i nærheten. Og på deler av fasaden vil det ytterste sjiktet av et sandwichelement fra Stig skole bli brukt på nytt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Det er gøy at vi får til de litt unike og innovative løsningene ute på de lokale anleggene også, og at de får noe særegent ved seg, sier Eli Grimsby, administrerende direktør i Oslobygg KF, og viser til at den første fossilfrie byggeplassen – for under ti år siden, var på flerbrukshallen på Lambertseter.

Beboerne i området på Løren vil her få tilgang til flerbrukshus samt en park på 6.000 kvadratmeter i 2025. Foto: Ingvill Hafver
Beboerne i området på Løren vil her få tilgang til flerbrukshus samt en park på 6.000 kvadratmeter i 2025.

Aktivitetsparken på Løren vil bli på 6.000 kvadratmeter og legge til rette for flere aktiviteter, samt sosiale møteplasser med bord, caféstoler og solstoler. Det vil også bli klatremuligheter, bordtennis, streetbasket, trampoliner, balansekuler og minigolf.

Flerbrukshallen blir på 2.500 kvadratmeter over to plan. Spilleflaten blir på 16 ganger 24 meter og er tilpasset for ulike hallidretter, og i tillegg legges det til rette for aktiviteter som dans og kampsport.

I vestibylen kommer det en utlånssentral hvor man kan låne utstyr til bruk i parken og hallen.

Powered by Labrador CMS