Fafo-forskerne Rolf K. Andersen og Bård Jordfald har sett på utviklingen i sysselsettingen i byggenæringen fra 2008 til 2014.

Færre ungdommer valgte bygg og anlegg – utlendingene sto for nesten hele sysselsettingsveksten

Antall ansatte i byggenæringen har gått fra 191.000 sysselsatte i 2008 til 212.600 i 2014. Mens ungdom valgte bort bygg og anlegg, synker andelen nordmenn i næringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Det kommer frem i en fersk forskningsrapport fra FAFO som ble presentert onsdag morgen.

Rapporten viser at arbeidsinnvandring fra Øst-Europa står for 79 prosent av sysselsettingsveksten. Kun åtte prosent av veksten kommer gjennom norskfødte arbeidstakere.

Raporten viser også at andelen sysselsatte i næringen som er norske, har gått ned fra 88 til 80 prosent fra 2008 til 2014.

I tallene er ikke bemanningsbyråene, der innslaget av utenlandsk arbeidskraft er dominerende, inkludert.

– At man mister rekruttering av ungdom i oppgangstider, er vel det som er mest overraskende med funnene. Men det er en langsiktig trend at ungdommer velger høyere utdanning, så sånn sett er ingen bombe at utviklingen er slik. Men det er bekymringsfullt, sier en av de to FAFO-forskerne bak rapporten, Rolf K. Andersen.

Ingen quick-fix

Rapporten som han og kollega Bård Jordfald har utarbeidet på vegne av Byggenæringens landsforening (BNL) og Entreprenørforeningen bygg- og anlegg (EBA), viser også at har sysselsatte under 23 år har gått ned.

Andersen mener det ikke finnes et enkelt fasistsvar på rekrutteringsutfordringene.

– Nei, det er ikke noen quick-fix, dessverre. Jeg tror man være flinkere til å få fram at bransjen faktisk er et godt sted å være med stabil inntekt. Og selv om man snakker mye om arbeidskriminalitet og sosial dumping, så tjener man faktisk ganske ålreit i byggenæringen. Lønnsutviklingen er også ganske god jo lenger du blir værende. Byggenæringen gir rett og slett en sikker og god inntekt, sier Rolf K. Andersen.

Prisgitt arbeidsinnvandring

Forsker Bård Jordfald mener byggenæringen i Norge er kommet i en posisjon der man er prisgitt arbeidskraft utenfra.

– Det er en utfordring fordi man ikke vet hva som vil skje i de landene som avgir arbeidskraft til oss. Forsvinner arbeidsinnvandringen, samtidig som vi ikke utdanner våre egne fagarbeidere, så har vi til slutt ingen byggenæring igjen. Det er dilemmaet her, sier Bård Jordfald.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Positivt de to siste årene

Direktør for rekruttering og utdanning i BNL, Jørgen Leegaard, er enig i at tallene ikke er gode sett med næringens øyne.

Direktør for rekruttering og utdanning, Jørgen Leegaard i BNL, håper utviklingen på søknadstallene til bygg- og anleggsteknikk i 2015 og 2016 fortsetter.

– De er ikke det. Men nå har søkertallene til bygg og anleggsteknikk har gått opp med 600 mennesker de to siste årene til sammen. Klarer vi å holde den takten, så vil vi krabbe rolig oppover, sier Jørgen Leegaard til Byggeindustrien.

– Så bildet er ikke helsvart?

– Nei, men vi har nok av utfordringer å ta tak i. Så er det også forskjeller mellom bygg og anlegg. På anleggssiden har rekrutteringen vært ganske god og dekket omtrent det som har vært behovet, mens vi har hatt de største utfordringene på byggsiden, sier Leergard.

Må fortelle om mulighetene

Han mener byggenæringen må bli flinkere til å fortelle om mulighetene i næringen.

– Vi må vise at vi er på full fart inn i det digitale skiftet og det grønne skiftet. Byggenæringen vil være en helt sentral del av en grønn omstilling, og vi må få frem det spennende arbeidet som skal gjøres og det vil kreve kompetanse og gode hoder for å få det til, sier han.

Funn fra FAFO-rapporten "Arbeidstakere i byggenæringen i 2008 og 2014":

  • Andel av sysstelsatte i byggenæringen gikk ned fra 88 prosent i 2008 til 80 prosent i 2014.
  • Hovedparten av sysselsettingsveksten i byggenæringen kan knyttes til arbeidsinnvandring fra Øst-Europa.
  • Antall arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa har økt fra 5 til 12 prosent.
  • Den østeuropeiske arbeidskraften er noe mindre i bedrifter med 100 eller flere ansatte.
  • Arbeidskraften fra Øst-Europa er først og fremst ansatt i håndverksyrker.
  • Av de 191.200 som jobbet i byggenæringen i 2008, så er fortsatt 117.600 av dem i næringen.
  • Hver fjerde som forlot byggenæringen i denne perioden, gikk til forretningsmessig tjenesteyting.
  • Selv om rekrutteringen går ned, har byggenæringen mange unge arbeidstakere. Snittalederen er på 40 år, noe som gir næringen lang planlegginshorisont.
  • Funnene i rapporten bekrefter at næringen er mannsdominert; andelen kvinner utgjør åtte prosent og to prosent i håndverksfagene.
Powered by Labrador CMS