Karina Krane.
Foto: Kjell-Ove Storvik
Varsler stans i investeringer innen havbruk: – Svært urovekkende
Havbruksnæringa varsler stans i investeringer. – Det er svært dårlig nytt også for bygg- og anleggsbransjen i Nord-Norge og Trøndelag.
Det skriver NSEO i en pressemelding tirsdag.
Regjeringen la forrige uke frem forslaget om å innføre grunnrenteskatt på havbruk og landbasert vindkraft fra 1. januar 2023.
– Samtidig skal de øke grunnrenteskatten på vannkraft, og det innføres et ekstraordinært høyprisbidrag på vind- og vannkraft grunnet de høye strømprisene. Ringvirkningene av den foreslåtte grunnrenteskatten i havbruksnæringen brer allerede om seg. De første aktørene i havbruksnæringen i Nord-Norge og Trøndelag har allerede satt på håndbrekket for planlagte investeringer og byggeprosjekter, skriver NESO i meldingen.
– Også fra kraftbransjen ser vi nå signaler på at de vil revurdere sine investeringsplaner etter skattenyheten. Dette er svært urovekkende. Vi er i utgangspunktet inne i en svært krevende tid. Med grunnrenteskatten ser investeringsviljen i havbruksnæringen ut til å raskt forvitre. Av de nevnte eksemplene ser vi allerede at dette får store ringvirkninger også i bygg- og anleggsbransjen, sier NESO-direktør Karina Krane, i meldingen.
– Vi frykter i tillegg hva som kan komme i fremlegget av statsbudsjettet for 2023 senere denne uka. Både statsministeren og næringsministeren har gitt tydelig uttrykk for at planer knyttet til både bygg og samferdsel må settes på vent. I sum kan dette føre til svært utfordrende tider bygg- og anleggsnæringen, den største distriktsnæringen vi har, legger Krane til.
Hun peker på at NESO nylig sendte et brev til offentlige byggherrer hvor det ble advart mot å sette bygg- og anleggsprosjekter i landsdelen på vent.
– Sterk prisvekst, etterslep etter korona, strømkrise og renteøkninger er blant faktorene som gjør det nødvendig å sette inn tiltak for å holde hjulene i gang. Offentlige byggherrer har som oppdragsgiver og byggherre et viktig samfunnsansvar. Dersom byggeaktiviteten nå faller betraktelig, frykter vi permitteringer, oppsigelser, konkurser og kunnskapsflukt fra bransjen vår. Dette kan utvikle seg til en svært alvorlig situasjon, sier Krane.