Bildene viser ingen sele under montering av stillas, en stige til balkong uten tilstrekkelig høyde og uten innfesting, og generelt dårlig sikring ved arbeid på tak. Skjermdump med forklaringer: Saksdokument fra Arbeidstilsynet
Bildene viser ingen sele under montering av stillas, en stige til balkong uten tilstrekkelig høyde og uten innfesting, og generelt dårlig sikring ved arbeid på tak. Skjermdump med forklaringer: Saksdokument fra Arbeidstilsynet

Ilagt overtredelsesgebyr på 200.000 kroner etter usikret arbeid i høyden

FT-Bygg AS mener arbeidstakerens opptreden var i strid med virksomhetens instrukser og interesser. – Vi kan vanskelig se at arbeidstakeren skulle ha noen egeninteresse i å unnlate bruk av fallsikringsutstyr eller kollektiv sikring, skriver direktoratet for arbeidstilsynet.

Publisert Sist oppdatert

13. mars i fjor gjennomførte Arbeidstilsynet et uanmeldt tilsyn i Kongshavn i Arendal, der FT-Bygg bygde en større firemanns bolig.

Først ga Arbeidstilsynet entreprenøren til sammen ni pålegg, som følge av arbeid på stillas 4,5 meter over bakken uten sikring, en stige som var for kort til at den kunne brukes som adkomst, manglende toalett, og et spiserom som ikke samsvarte med kravene. Det videre arbeidet i høyde over to meter ble stanset i seks timer.

«Stillaset manglet rekkverk på begge sider og enderekkverk til vern mot mulig fall. Normal praksis ved utførelse av slikt arbeid er bruk av sele som personlig sikringsutstyr. Det ble under tilsynet også avdekket mangelfull sikring mot fall fra tak eller vegg rundt deler av bygget (den ene gavlvegg)», skriver Arbeidstilsynet i varselet om overtredelsesgebyr.

I august i fjor fattet Arbeidstilsynet vedtak om overtredelsesgebyr på 200.000 kroner. FT-Bygg klaget på vedtaket.

Nå er vedtaket i klagesaken klart.

FT bygg har anført at den manglende sikringen av arbeid i høyden skyldtes at arbeidstakerens opptreden på vegne av virksomheten var i strid med klare instruksjoner og virksomhetens interesser, ifølge vedtaket i klagesaken datert 25. mars, som Byggeindustrien har fått innsyn i.

«Overtredelsesgebyr kan ilegges selv om handlingen er et instruksbrudd», skriver direktoratet for arbeidstilsynet.

FT bygg har vist til «bedriftens internkontrollsystem, rutiner og arbeidsreglement hvor det er gitt klare instrukser til hvordan ansatte hos FT-Bygg AS skal opptre på vegne av bedriften».

«Klagen inneholder ingen dokumentasjon som viser disse instruksene som det er vist til, og det er heller ikke spesifisert hvilken del eller hvilket punkt av en instruks eller rutine eller arbeidsreglement som arbeidsgiver mener skal være brutt», heter det i vedtaket.

Etter direktoratets vurdering er ikke rutinen spesifikk og tydelig nok til at det kan konstateres et instruksbrudd som forklarer bruddene i saken.

«Det fremgår for eksempel ikke at det skal benyttes rekkverk/kollektiv sikring ved arbeid over 2 meters høyde. Eller at dersom kollektiv sikring ikke er mulig eller hensiktsmessig, skal fallsele benyttes», skriver direktoratet.

Selv om det skulle foreligge et instruksbrudd, kan direktoratet vanskelig se at instruksbruddet er en klart illojal handling som virksomheten ikke kunne forutse, ifølge vedtaket.

Spiseplass bak vegg av plast inne i kjeller uten muligheter for tørking, vasking, eller å gå på toalett. Skjermdump med forklaring: Saksdokument fra Arbeidstilsynet
Spiseplass bak vegg av plast inne i kjeller uten muligheter for tørking, vasking, eller å gå på toalett. Skjermdump med forklaring: Saksdokument fra Arbeidstilsynet

«Tvert imot har virksomheten fått avdekket manglende sikring av arbeid i høyden ved tidligere tilsyn, bare et halvt år før dette tilsynet. At arbeidstakeren utførte arbeid uten at arbeidsområdet var sikret, mener vi derfor er innenfor det virksomheten kunne forutse på forhånd. Vi kan vanskelig se at arbeidstakeren skulle ha noen egeninteresse i å unnlate bruk av fallsikringsutstyr eller kollektiv sikring», skriver direktoratet.

Når det gjelder bruddene på krav til spiserom og toalett er det klart arbeidsgivers ansvar å sørge for at dette er i orden, skriver direktoratet videre.

«På denne bakgrunn mener direktoratet at det ikke er tvilsomt at bruddene ble begått «på vegne av» virksomheten, og at virksomheten kan holdes ansvarlig for bruddene», heter det i vedtaket.

Direktoratet for arbeidstilsynet opprettholder vedtaket om ileggelse av overtredelsesgebyr på 200 000 kroner til FT-Bygg AS.

– Blitt ilagt en feilaktig bot

Driftsleder i FT-Bygg, Steinar Tamnes, skriver at arbeidstaker ikke har fått beskjed om å unnlate bruk av personlig verneutstyr.

– Tvert imot, gjeldende instruks er at personlig verneutstyr skal brukes og at stillas skal være forskriftsmessig montert. Ved begge tilsyn meldt om i rapporten fra Direktoratet, var det samme person hos FT-Bygg som begikk regelbruddene. I disse tilfellene har en ansatt, på eget initiativ, valgt å unnlate bruk av fallsikringsutstyr samt tatt i bruk et ufullstendig stillas, skriver Tamnes i en e-post til Byggeindustrien.

Dette anses internt som klare brudd på instrukser, ifølge driftslederen.

– Arbeidsgiver plikter å legge til rette for at arbeidstakere har det utstyret de trenger, og så er det arbeidstakeres plikt å benytte seg av utstyret. FT-Bygg har, etter vår mening, blitt ilagt en feilaktig bot. I tillegg mener vi boten er uforholdsmessig stor, skriver Tamnes.

Powered by Labrador CMS