- Offentlige innkjøpere tørr ikke å forhandle

Christl Kvam, regiondirektør i NHO Innlandet, sier offentlige innkjøpere i de fleste tilfeller ikke tørr å gå i forhandlinger i anskaffelsesprosessen.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

Kvam forteller at 70 prosent av alle offentlige anbud i Oppland og Hedmark er uten forhandlinger. Det offentliges innkjøp utgjør cirka 40 milliarder kroner i de to fylkene, men NHOs regiondirektør må konstatere at de offentlige anskaffelsene handler veldig mye om pris og lite om forhandlinger.

- De offentlige innkjøperne i Hedmark og Oppland er svært varsomme med å gå inn i anbudsprosesser der man forhandler og samhandler med aktørene i anskaffelsesprosessen, sier Kvam.

- En offentlig innkjøper sa nylig til meg at det ikke lenger dreier seg om å gjøre gode innkjøp, men om og ikke gjøre feil. Innkjøperne i offentlig sektor er så redde for å få ansiktet sitt på forsiden av lokalavisene at det er prosedyrene som teller mest og ikke det å gjøre gode innkjøp eller bruke offentlige anskaffelser som en mulighet til å drive næringsutvikling i egen region, fortsetter Kvam.

Hun understreker at lov om offentlige anskaffelser åpner for forhandlinger og samhandling, og det finnes også muligheter for å legge forholdene til rette for å bruke lokale leverandører, men ifølge Kvam må da offentlige innkjøpere kjøre andre prosesser enn kun pris.

Christl Kvam tok opp dette temaet da hun denne uken deltok i et dialogmøte mellom bygg- og anleggsbransjen og politikere i Glåmdalsregionen. Anne-Mette Øvrum, ordfører i Sør-Odal kommune var også til stede under møtet. Hun var enig i utspillet til Kvam og sier hun savner kunnskap om hva man kan gjøre og ikke i offentlige anskaffelser.

- Mange tror det kun er lov å bruke pris, men vi kan sette andre kriterier i våre anbudsdokumenter. Vi må tørre å bruke handlingsrommet uten å bryte loven, sier Øvrum.

Powered by Labrador CMS