Landskapsarkitekt Karin Holen og Alf Louis Solvang, assisterende planleggingsleder Haug-Halden, begge fra Jernbaneverket, ser på en modell av Moss stasjon hvor et lignende oppdrag er gjennomført.
Foto: Hilde Lillejord.
Samarbeider om ny Fredrikstad stasjon
Jernbaneverket, Statens vegvesen, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune vil skape et attraktivt og bærekraftig knutepunkt på Grønli.
InterCity-satsningen skal bidra til en bærekraftig byutvikling der flere velger å reise kollektivt, sykle og gå. For å nå dette målet må de offentlige aktørene jobbe i felles retning. Jernbaneverket har derfor tatt initiativ til et samarbeid med Statens vegvesen, Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune om utviklingen av ny stasjon på Grønli og områdene rundt, skriver Jernbaneverket i en pressemelding.
Samarbeidsgruppen ønsker i en tidlig fase å få et bredt tilfang av ideer og har nå lyst ut et parallelloppdrag.
– Vi må få til et godt møte mellom stasjon, vei og by. For å få til dette ønsker vi nye kreative innspill til hvordan stasjonen og nærområdet kan utvikles best mulig, forteller Karin Holen, landskapsarkitekt i Jernbaneverket.
Se til Moss
I et parallelloppdrag jobber flere team parallelt med å belyse en problemstilling. Tre forskjellige team skal fra høsten av se på løsninger for nye Fredrikstad stasjon med tilliggende veisystem og byområde. Dette krever tverrfaglig kompetanse innen arkitektur, landskapsarkitektur, vei og trafikk.
– Vi har hatt et liknende oppdrag i Moss og høstet veldig gode erfaringer. Vi ønsker oss det samme for Fredrikstad, det vil si at dyktige fagfolk skal gi oss gode forslag til løsninger for utvikling av Grønli-området, sier Holen i pressemeldingen.
En stasjon som passer inn i byen
Parallelloppdraget skal blant annet se på hvordan man kan skape:
* god tilgjengelighet for alle reisende til og gjennom knutepunktet
* gode forbindelser til dagens bykjerne
*effektive bytter mellom ulike reisemidler
* attraktive omgivelser på Grønli med bolig og næring
– Vi ønsker oss en stasjon som passer inn og blir en del av byen. For å legge til rette for at reisende kan velge å reise miljøvennlig hele veien må vi se på hvordan vi kan skape gode forhold for gående, syklende og kollektivtrafikk. Samtidig skal vi legge til rette for bolig- og næringsutvikling som styrker Fredrikstad sentrum, sier Karin Holen.
Arbeidet skal etter planen være klart og presenteres for Jernbaneverket, Statens vegvesen, kommunen og fylkeskommunen i desember.