Forsvarsbygg inviterte torsdag til dialogmøte med en rekke sentrale bransjeorganisasjoner i bygg- og anleggsnæringen.
Bransjen til forsvarsministeren om milliardløft: – Må få jobbene ut
I takt med at Forsvaret skal øke budsjettene sine med mange hundre milliarder i årene fremover vil Forsvarsbygg trappe opp bygg- og anleggsaktiviteten. Torsdag inviterte de en rekke sentrale foreninger i bygg- og anleggsnæringen til dialogmøte.
– Vi står framfor et betydelig løft innen eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren, som er helt avgjørende for at vi skal lykkes med vår langtidsplan. Det har vært et forsømt område. Vi har ikke tatt vare på eksisterende bygningsmasse. Vi har også bygd ut for lite, så vi har lite kapasitet. Nå skal forsvaret i tillegg vokse, så vi står overfor store investeringer innen eiendom, bygg og anlegg, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til Byggeindustrien.
Statsråden deltok da Forsvarsbygg torsdag inviterte til dialogmøte med en rekke sentrale bransjeorganisasjoner i bygg- og anleggsnæringen.
I alt 14 organisasjoner, blant annet NHO Byggenæringen, LO, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA) og Maskinentreprenørenes forbund (MEF) deltok på møtet, og representanter fra hver av dem fikk fire minutter til å komme med innspill.
Betydelig satsing
Målet med møtet var å diskutere langtidsplanen for forsvarssektoren, og få innspill og refleksjoner rundt hva den vil bety for bransjen.
Stortinget har enstemmig vedtatt den nye langtidsplanen, som legger opp til en vesentlig styrking av Forsvaret de kommende 12 årene. Enigheten betyr at det skal brukes 611 milliarder kroner mer på forsvaret av Norge fram til 2036.
Planen medfører en betydelig satsing på eiendom, bygg og anlegg, som i forsvarssektoren betegnes som EBA. Dermed skal forsvarssektoren, som har landets største eiendomsportefølje, nå i langt større grad satse på vedlikehold, fornyelse og komponentutskiftinger av gammel infrastruktur.
– Det skal skje over 12 år, men mye skal skje tidlig. Vi må ha bygningsmasse på plass før det kan komme mer folk og personell. Det må henge sammen. Et av problemene har vært at det er en ubalanse mellom de ulike innsatsfaktorene, sier Gram og legger til:
– Det var klart for meg helt siden vi startet med langtidsplanen at vi måtte løfte EBA-siden i forsvarssektoren. Det er mye oppmerksomhet rundt våpenplattformer og annet som er nytt og spennende og nødvendig, men hvis vi skal lykkes så må vi ha orden på bygningsmassen, både i standard og omfang.
– Viktig signal
Forsvarsbygg er etaten som har ansvaret for forsvarssektorens EBA, og er byggherre i investeringsprosjektene.
Direktør Thorbjørn Thoresen i Forsvarsbygg påpeker at langtidsplanen ikke kan gjennomføres uten et godt samarbeid med bygg- og anleggsnæringen.
– Bygg- og anleggsbransjen har en betydelig rolle både i oppbyggingen av Forsvaret og i totalforsvaret, påpeker han.
Administrerende direktør Julie Brodtkorb i MEF var blant de frammøtte som holdt innlegg. Hun sier til Byggeindustrien at det er veldig positivt at Forsvarsbygg inviterer til et slikt dialogmøte.
– Det er også veldig imponerende at statsråden selv stiller. Det gir oss et viktig signal om hvor viktige vi er i det norske forsvarsbildet. Jeg synes også det var positivt at de tok til seg de konkrete innspillene vi kom med, sier hun.
Flere innspill
Innspillene fra næringen handlet blant annet om å bruke riktige kontrakter på riktige jobber og benytte eksisterende standardkontrakter, som totalentrepriser og hovedentrepriser, som aktørene kjenner godt til fra før. I tillegg var flere opptatt av at sikkerhetsklareringer ikke blir en flaskehals i prosjektene.
– I tillegg må vi sørge for at vi nå får jobbene ut. Det er bevilget mye penger i revidert, som skal brukes dette året. Vi ser ikke de prosjektene ute ennå. Nå sa de at de kommer, så det venter vi i spenning på. Så viser jo også dette at en av de viktigste byggherrene for vår bransje de neste ti årene kommer til å være Forsvarsbygg. Da er det veldig fint å se interessen de har for dialog, sier hun.
Steinar Krogstad, LOs andre nestleder, mener også langtidsplanen er gode nyheter for bygg- og anleggsnæringen.
– Det som nå skal skje i forsvarssektoren, vil gi en enorm sysselsettingseffekt i byggenæringen og også en omsetningseffekt. For oss er det viktig at dette understøtter det å få inn flere fagarbeidere, lærlinger og mer seriøsitet i næringen, sier han til Byggeindustrien.
Krogstad mener også at de bør komme i gang med arbeidene fort.
– Vi vet det er et stort rehabiliteringsbehov. Der kan man komme i gang med arbeider fort. Det haster, både for forsvarssektorens del og for næringens del, sier han.
At det haster å komme i gang med prosjekter, var under møtet også et viktig poeng for Nina Solli, administrerende direktør i NHO Byggenæringen.
– Det er ledig kapasitet. Vi i byggenæringen står i en veldig krevende markedssituasjon. Samtidig har dere det travelt, for her er det mye som skal bygges. Det er en ganske god match, syns vi. Her kan man få skaffe aktivitet raskt, som vi vet vi trenger, sa hun i innlegget sitt.
– Det vil bidra til å holde på den kompetansen vi har. Akkurat i disse dager mister vi folk. Gode, solide bedrifter går konkurs. Samtidig må vi permittere og si opp folk fordi det er full stopp på veldig mange områder. Derfor er vi veldig opptatt av hva som kan gjøres raskt. Det kan vi godt jobbe mer sammen om, la Solli til.
– Må jobbe i samspill
Både hun og flere av de andre frammøtte roste Forsvarsbygg for å ta initiativ til møte, og forsvarsminister Gram synes partene hadde en veldig fin dialog.
– Det som skal skje framover, får vi ikke til i forsvarssektoren alene. Det er entreprenørene, bransjen og samarbeidet vi får til, som er viktig. Vi har planer om raskere gjennomføring og å finne nye løsninger. Det må skje i samspill, og derfor var det så fint å ha dette møtet. Det er også artig å høre at Forsvarsbygg får veldig gode tilbakemeldinger bransjen. Det er fortjent, og samtidig får de utfordringer, sier han.
– Sånn skal det være. Formålet var nettopp å få opp problemstillinger som vi skal løse i fellesskap. Jeg har blant annet lagt merke til den store oppmerksomheten på bærekraft og miljø. Det er i tråd med det vi har løftet i planen. Kontraktstrategier ble også tatt opp, og flere innspill som både kan tas opp politisk og i etaten, legger Gram til.