Fornebubanen. Illustrasjonsfoto: Oslo kommune
Fornebubanen. Illustrasjonsfoto: Oslo kommune

Internasjonal interesse for Fornebubanen

Studenter og ingeniører fra Storbritannia, Polen og nå Østerrike har hentet kunnskap og inspirasjon fra byggingen av Fornebubanen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det skriver Oslo kommune i en pressemelding.

Fornebubanen tok denne uken imot ingeniørstudenter ved FH Joanneum i Graz, Østerrike.

Under besøket fikk studentene blant annet lære om utfordringer knyttet til tunnelkonstruksjon og tetting av berget som er i Oslo-feltet. Når Fornebubanen bygges, gjøres det helt uten fysiske tegninger.

– Vi syntes det var svært interessant å høre om grunnforholdene i området og hvordan dere håndterer utfordringer med bergforhold og kvikkleire. At dere prosjekterer kun med 3D-modeller og uten fysiske tekninger på papir synes vi er unikt, kommenterer fagleder Timur Uzunoglu ved det østerrikske studiet.

Besøket er ett av flere kunnskapsutvekslinger Oslo kommune har hatt på Fornebubanen, heter det i pressemeldingen. 13. mai hadde kommunen besøk av Railway Division of the Institution of Mechanical Engineers fra Birmingham i Storbritannia, som inngår som en del av et skandinavisk bane-studium. 30. august hadde Fornebubanen besøk av polske Centralny Port Komunikacyjny, som planlegger Solidarity Transport Hub, et megaprosjekt initiert av den polske regjeringen.

Knut Sandbu, avdelingsdirektør for teknisk i Fornebubanen, sier han synes det er viktig å ta imot besøkende for å skape entusiasme for studiet og jobben som ingeniør, samt for Fornebubanen.

– Det er gøy for studenter og ingeniører å se anlegg som er såpass langt fremme i bruk av digital prosjektering og hvor oppgavene er utfordrende og kompliserte teknisk, sier Sandbu.

Powered by Labrador CMS