Fra TBM-arbeidet på Nedre Røssåga.

Prøvedrift i Nedre Røssåga

Lørdag 30. juli startet Statkraft prøvedrift av det nye aggregatet i Nedre Røssåga kraftverk i Nordland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Prøvedriften er ventet å vare i tre måneder.

Som en del av arbeidet med å ruste opp Nedre Røssåga kraftverk for 50 nye år med vannkraftproduksjon, har Statkraft de siste tre årene bygget en splitter ny kraftstasjon ved siden av den gamle. I den nye maskinsalen er det satt inn et nytt aggregat med en ytelse på 225 MW. Maskinen vil erstatte tre av de totalt seks aggregatene i den gamle kraftstasjonen når prøvedriften er ferdig.

- De øvrige tre aggregatene i den gamle stasjonen er allerede oppgradert, og samlet vil Nedre Røssåga kraftverk ha en installert effekt på 350 MW, mot 250 MW tidligere. Samtidig vil kraftstasjonen få mer energi ut av hver dråpe vann, heter det i en melding fra Statkraft. Større tunnelkapasitet og økt virkningsgrad i det nye utstyret vil samlet sett øke kraftproduksjonen i Nedre Røssåga med om lag 200 GWh per år. Totalt vil kraftverket produsere cirka 2100 GWh eller 2,1 milliarder kilowattimer ren vannkraft per år.

– Utvidelser og rehabiliteringer som denne i Nedre Røssåga handler først og fremst om å utnytte eksisterende ressurser enda bedre. Med utvidet tunnelkapasitet og oppgraderte maskiner utnytter vi energien bedre og får mer fleksibel vannkraft uten nye reguleringer og med moderate konsekvenser for natur og miljø, sier Hilde Bakken, konserndirektør for kraftproduksjon i Statkraft.

Planleggingen av det nye kraftverket startet i 2010, og anleggsarbeidet startet opp i januar 2013. I tillegg til selve kraftstasjonen er det boret og sprengt 19 km tunneler. Det er ikke gjort nye inngrep i reguleringsområdet bortsett fra at det er bygget et nytt inntak som er felles for både den nye og den gamle kraftstasjonen.

Parallelt med utvidelsen i Nedre Røssåga pågår det også arbeid med å oppgradere kraftanlegget i Øvre Røssåga. Når også denne rehabiliteringen er sluttført i 2018, har Statkraft investert godt over 2 milliarder kroner for at Røssåga-anleggene skal kunne levere store mengder ren energi i ytterligere 50 år.

Tunnelarbeidene er gjennomført av LNS, og Nedre Røssåga ble prosjektet hvor TBM igjen ble brukt i et norsk anleggsprosjekt.

Powered by Labrador CMS