En av Norges mest erfarne geoteknikere ber VA-prosjekter bruke mere stedlige masser og dermed mindre høyverdig pukk, der forholdene ligger til rette for det.
Geotekniker og VA-ekspert Jan Vaslestad kommer med følgende klare anbefaling til fremtidige VA-prosjekter, i en sak publisert på VA-dagene sine nettsider:
Annonse
Bruk mer stedlige masser til omfylling i rørgrøfter (der det lar seg gjøre).
Høyverdig pukk bør reserveres til høyverdige formål, ikke fylles i rørgrøfter.
– I dag vet vi at naturgrus og knust stein er en begrenset ressurs vi ikke kan sløse med. Det forventes derfor økt fokus på bærekraft og miljø. Høyverdige masser må reserveres til høyverdige formål. Det vil si som tilslag til betong og asfalt, eller omfylling rundt store fleksible kulverter og rør der styrken i massene er avgjørende for bærekapasiteten, kommenterer Vaslestad.
Prosjekt
Jan Vaslestad er geotekniker med doktorgrad i om- og overfylling av rør. Han har blant annet over 30 års erfaring fra Statens vegvesen.
Nå driver Vaslestad firmaet GeoAnlegg AS og for tiden er han deltidsansatt i Multiconsult, hvor han sammen med Dan Sukuvara jobber med et prosjekt der målet er å løfte oppmerksomheten rundt bruk av stedlige masser i omfylling rundt rør og kulverter.
I prosjektet, som gjennomføres i samarbeid med Basal, er målsettingen blant annet å klarlegge hvilke forhold som må ligge til rette for å gjøre enkle vurderinger av bruk av lokale masser til omfylling i prosjekter, slik at man reduserer bruken av tilkjørt pukk.
– Forsterkning av massene med bruk av jordarmering og geosynteter kan for eksempel gjøre det mer aktuelt å bruke stedlige masser. Bruk av geosynteter kan redusere kostnadene og medføre et vesentlig mindre miljøfotavtrykk. Alle slike vurderinger må inn i bildet. Ikke minst nå som miljø skal vektes minst 30 prosent i alle offentlige anskaffelser, sier Vaslestad.
– VA-bransjen har tilgang til kunnskap
Han er klar på at bransjen ikke skal tilbake til 60-tallet da rørene ble lagt rett i bakken og masser fra grøftekanten ukritisk ble brukt til omfylling.
– Anleggs- og VA-bransjen har tilgang til kunnskap og teknologi som gjør det lettere enn noen gang å bygge VA-anlegg i god kvalitet. Nøkkelen ligger i å vurdere valg av rørmaterialer og å velge riktige masser til riktig formål, fremhever Vaslestad.
– Må skille
Han understreker at VA-bransjen må skille mellom rørgrøfter i terreng uten laster og rørgrøfter i vei med store trafikklaster.
– Vi må også skille på krav til masser til fundament og til omfyllingsmasser rundt røret. Kort fraksjon 8-11 millimeter er velegnet til fundament mens en lengre fraksjon som 4-22 millimeter egner seg godt til omfyllingsmasser, sier han.
VA-dagene
VA-prosjektet Jan Vaslestad jobber med blir et av temaene under VA-dagene 2024, som blir arrangert på The Cube på Gardermoen 3. og 4. april.