Studenterlanserte løsning for isfrie veier
En gruppe studenter på Innovasjonscampen ved Universitetet i Agder foreslår at Statens vegvesen utnytter mulighetene i piezoelektrisitet for å holde veiene isfrie.
Denne artikkelen er over fem år gammel.
Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding via sin interne nyhetsside vegnett.no.
Innovasjonscampen ved Universitetet i Agder (UiA) utfordret andreårsstudentene ved byggdesignstudiet til å finne innovative løsninger på problemstillinger i samferdselssektoren. Campen arrangeres hvert år av Statens vegvesen, UiA og Ungt entreprenørskap, heter det i pressemeldingen.
Gruppen som kom med årets vinnerforslag på campen, presenterte en løsning der Piezo-teknolog bygges inn i veien og fungerer som innlagte varmekabler. Piezoelektrisitet er et naturfenomen der elektriske ladninger blir produsert ved at et materiale bestående av krystaller blir påført press. Plater som inneholder piezo, legges i veien, og når tungbiler kjører på veiene, skapes energi som brukes til oppvarming, belysning osv. av motorveien. Strømproduksjonen øker når trykket øker.
Ifølge Wikipedia ble effekten oppdaget allerede i 1880 av Jacques og Pierre Curie.
– Innovasjonscamp er en arena for å inspirere studenter til å jobbe med vei, transport, samferdsel og mobilitet i fremtiden. Det er viktig for Statens vegvesen å sikre rekruttering til bransjen. Vi vil synliggjøre at vi har svært mange spennende fagområder med mange uløste utfordringer, sier rådgiver Karianne Dannevig Demarteau i Statens vegvesen i pressemeldingen.