Tilsvarende sertifiseringsordninger har hatt stor effekt på bygging og rehabilitering av næringsbygg i Norge.
Annonse
Skanska i Storbritannia har gjennomført flere CEEQUAL-sertifiserte veiprosjekter, blant annet motorveien M25, et OPS-prosjekt der Skanska er medeier, og besitter tung miljøkompetanse på anleggsfeltet.
- Skanska Teknikk har nå utdannet egne CEEQUAL-revisorer. Denne kompetansen håper jeg at norske samferdselsmyndigheter ser verdien av å utnytte i fremtidige veiprosjekter, sier Rune Stene, Green Business Officer i Skanska, og leder av avdelingen for Klima, energi og bygningsfysikk.
CEEQUAL står for «The Civil Engineering Environmental Quality Assessment & Awards Scheme». Gjennom ti års utstrakt bruk har CEEQUAL utviklet både metode og prosess, og er i dag en design-, klassifiserings- og sertifiseringsstandard for bærekraftig prosjektering og bygging av offentlige og private anleggsprosjekter. Daglig leder i CEEQUAL, Roger Venables, er positiv til å støtte en introduksjon av CEEQUAL i den norske anleggsnæringen.
– Vi er allerede på plass i Sverige, hvor bruken er økende, og ser gjerne at norske byggherrer, rådgivere og entreprenører tar verktøyet i bruk, sier Venables.
De som er kritiske til miljøsertifisering hevder at det tar unødvendig mye tid og medfører ekstrakostnader for prosjektet. –Erfaringene fra M25-prosjektet i Storbritannia viser at dette ikke stemmer. Ved å tenke miljø i både planleggings- og byggefasen, fikk man et mer bærekraftig prosjekt, og bidro til en besparelse på ca. USD 132 millioner, noe som tilsvarte 8 prosent av de totale prosjektkostnadene, heter det i en melding fra Skanska.
- Vi er sikre på at ved å tenke miljø i alle ledd av et prosjekt, vil man ta andre valg, blant annet knyttet til bruk av materialer og gjenbruk. Det vil i et livsløpsperspektiv gi et mer bærekraftig prosjekt. Da vil vi se økonomiske besparelser, selv om dette er vanskelig å tallfeste før vi har gjennomført et konkret prosjekt her i Norge. Besparelsene fra M25 i Storbritannia er dog en viktig pekepinn, sier Stene.
Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft kommenterte påpekte overfor NRK Østlandssendingen i en reportasje fra miljøprosjektet Dronning Eufemias gate mandag denne uken; «Vi bør lytte når næringslivet ønsker miljøkrav (…) De vet hvor skoen trykker og dette eksemplet viser at miljøtiltak er både lønnsomt og reduserer klimautslipp.»