Hydro Aluminiums fabrikk i Øvre Årdal.

Statnett vil bygge ny kraftlinje i Sogn for å møte industribehov

Statnett har anbefalt å styrke strømnettet fra Sogndal til Øvre Årdal for å møte fremtidens behov i Indre Sogn.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Statnett har foreslått å bygge en ny kraftforbindelse fra Sogndal til Øvre Årdal for å håndtere den økte etterspørselen etter elektrisitet.
  • Det anbefalte konseptet innebærer bygging av kraftledninger med spenningsnivå på minst 300 kV og en lengde på minst 20 kilometer.
  • Konseptvalgutredningen er sendt til Energidepartementet for videre høring og prosessledende uttalelse før eventuell bygging.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

I juni 2023 fikk Statnett en forespørsel om økt forbruk fra aluminiumsprodusenten Hydro Aluminium og Norsun, et selskap som produserer wafere til solcellepaneler. Begge industriselskapene har fabrikker i Årdal i Sogn. 

Forespørslene fra Hydro og Norsun danner utgangspunktet for konseptvalgutredningen (KVU) som nå er sendt Energidepartementet.

– Vi har flere aktører som ønsker å øke sitt kraftforbruk i Indre Sogn, og to av disse har bedt Statnett utrede hva som skal til for å møte behovet deres. Hydro Aluminium i Årdal planlegger å øke kraftforbruket for å redusere CO2-utslipp fra dagens aluminiumsproduksjon samt at de vurderer mulighetene for å utvide produksjonen uten nye utslipp. Norsun er en norsk produsent av solceller som ønsker å utvide sin produksjon. Dagens kraftsystem i Indre Sogn er ikke dimensjonert for en så stor forbruksvekst uten at det går på bekostning av forsyningssikkerheten, forklarer direktør for regionale planer sør og vest i Statnett, Harris Utne i en pressemelding. 

Dobling av kraftforbruk

Totalt innebærer planene en dobling av kraftforbruket i Indre Sogn, fra i overkant av 400 MW til omtrent 800 MW. Konspetvalgutredningen som nå er oversendt til Energidepartementet beskriver behovet og hvilke alternativer som kan dekke dette.

– Statnetts mål og samfunnsoppdrag er å sikre strømforsyningen, bidra til verdiskaping, og tilrettelegge for bruk av elektrisitet slik at Norges klimamål kan realiseres. I dag er Indre Sogn forbundet til hovedstrømnettet med kun én ledning. Det er derfor ikke kapasitet til hverken mer forbruk eller produksjon, sier Utne.

Statnett har vurdert fire konsepter:

  1. Bygge en ny 420 kV-ledning nær dagens ledning fra Sogndal via Leirdøla til Jamnene for så å rive dagens 300 kV-ledning. Denne løsningen gir ikke driftsmessig forsvarlig tilknytning til de omsøkte forbruksplanene.
  2. Ny forbindelse fra Sogndal til Øvre Årdal, som enten kan gå direkte til Øvre Årdal eller via en eller flere stasjoner på strekningen. Denne løsningen gir mest kapasitet til nytt forbruk med bygging av færrest antall kilometer ledning, og kan gi driftsmessig forsvarlig tilknytning til Hydros og Norsuns ønskede forbruksvekst.
  3. Ny ledning mot Borgund og deretter forsterkning av dagens nett gjennom Hemsedal og helt til Gol.
  4. Ny ledning mot Borgund, og deretter ny ledning mot Aurland.

Statnett anbefaler konsept 2 (Sogndal-Øvre Årdal)

– Vi har vurdert fire ulike konsepter, og anbefaler ny forbindelse fra Sogndal til Øvre Årdal. Dette alternativet kan utvikles trinnvis og vil allerede i de første byggetrinnene gi økt kapasitet til forbruk, forklarer direktør for regionale planer sør og vest i Statnett, Harris Utne.

Det anbefalte konseptet omfatter kraftledninger med spenningsnivå på minst 300 kV og lengde på minst 20 kilometer, og har en forventet kostnadsramme på rundt 2,7-5,1 milliarder kroner. 

Statnett plikter å kreve anleggsbidrag når en kunde ber om tilknytning, økt kapasitet eller bedre kvalitet som krever tiltak i nettet. Statnett vurderer foreslått konsept til å være anleggsbidragspliktig.

Etter at Statnett har oversendt konseptvalgutredningen til Energidepartementet vil departementet gjennomføre en høring. Etter dette kommer de med en prosessledende uttalelse før Statnett kan gå videre til meldingsprosess for ny ledning.

Powered by Labrador CMS