I en kalkgruve i Oxfordshire ble det i sommer funnet svært detaljerte og velbevarte dinosaurfotspor. Foto: Emma Nicholls / OUMNH via AP / NTB
166 millioner år gammel «dinosaursti» funnet i England
Forskere har funnet 166 millioner år gamle dinosaurspor i Oxfordshire sørøst i England. Det velbevarte funnet kan fortelle oss mer om gigantene som pleide å vandre på jorda, ifølge ekspertene.
Sporene ble funnet i en kalkgruve i juni, der mer enn 100 mennesker arbeidet med utgraving.
Annonse
Funnet gir dypere innsikt om mellomjuratiden, ifølge forskere ved universitetene i Oxford og Birmingham.
– Disse fotsporene er et ekstraordinært vindu inn i dinosaurenes liv. De gir oss detaljer om deres bevegelser og interaksjoner og det tropiske miljøet de levde i, sier mikropaleontologiprofessor Kirsty Edgar ved University of Birmingham.
Planteetere og kjøttetere
Fire av gruppene med fotspor som danner den såkalte stien, viser hvor gigantiske planteetere kjent som sauropoder eller «langhalser», gikk. Trolig dreier det seg om cetiosaurus, en dinosaur som ble nesten 18 meter lang.
En femte samling med spor tilhører megalosaurus, en blodtørstig ni meter lang kjøtteter som har etterlatt seg et distinkt spor med tre klør.
I et område møtes sporene, noe som har ført til undring blant forskerne om mulig interaksjon mellom de kjøtteterne og planteeterne.
– Forskere har visst om og studert megalosaurus i lengre tid enn noen andre dinosaurer på jorda, og likevel viser dette at det finnes nye spor etter disse dyrene som venter på å bli funnet, sier paleontolog Emma Nicholls ved Oxford University Museum of Natural History.
Veldokumentert
For nesten 30 år siden ble det funnet 40 par med fotspor i en annen kalkgruve i området. Funnet ble ansett som et av de viktigste som er gjort, men området er relativt utilgjengelig nå. Det er få bilder av det, fordi det ble gjort før digitalkameraer og kameradroner.
Gruppa som jobbet med funnet i sommer, tok derimot mer enn 20.000 digitale bilder og brukte droner til å lage 3D-modeller av fotsporene.
Den store mengden dokumentasjon kan styrke framtidige studier og fortelle oss om hvor store dinosaurene var, hvordan de beveget seg og hvor fort.
Blir med i dokumentarserie
– Funnene er så godt bevart at vi kan se hvordan gjørma flyttet på seg da dinosaurens føtter gikk opp og ned, sier jordforsker Duncan Murdock ved Oxford-museet.
– Sammen med andre fossiler som huleganger, skall og planter, kan vi vekke til live det gjørmete lagune-økosystemene dinosaurene vandret i, sier han videre.
Funnene vil bli utstilt på museet og også vist på TV i BBCs «Digging for Britain».