Konsernsjef Amund Tøftum i AF Gruppen.
Foto: Sindre Sverdrup Strand
Tøftum: Todelt år for AF Gruppen
På tross av et fjerde kvartal som på papiret ser svakt ut, finner AF Gruppens konsernsjef mange lyspunkter i selskapet også.
– Det er et svakt resultat for AF Gruppen, men vi har en sterk finansiell posisjon. Vi har en ordreinngang på 8,5 milliarder kroner, og vi har en ordrereserve på like i underkant av 42 milliarder korner, sa konsernsjef Amund Tøftum i AF Gruppen da han presenterte tallene for fjoråret og årets siste kvartal torsdag.
– 2023 vært et år for AF Gruppen som har vært todelt. På den ene siden har vi for eksempel sikkerhetsprestasjonen, som har gått i solid riktig retning. På andre siden har vi lønnsomheten som ikke har vært der vi ønsker. Men selv der har det vært et todelt bilde, hvor vi har flere virksomhetsområder som har levert svært godt, understreket han.
Anlegg og Bygg trekker opp
Han startet gjennomgangen med et område hvor AF historisk sett har hatt, og fortsatt har, høye marginer.
– Anlegg har hatt en omsetningsvekst på over 28 prosent prosent, og en driftsmargin på sterke 11,2 prosent i kvartalet. Det er AF Anlegg som er det store lokomotivet i dette virksomhetsområdet, som både har omsetningsvekst og svært godt resultat i kvartalet. Med solide resultat i flere prosjekter, sa Tøftum.
Han trekker også frem Målselv Maskin & Transport og Stenseth & RS som svært positive bidragsytere, og Consolvo som gjør det bra. Eiqon har derimot et svakt resultat målt mot de andre i denne delen av virksomheten.
Byggvirksomheten til AF Gruppen leverer bedre enn i fjor, og har en driftsmargin på 5,3 prosent i kvartalet. Opp 1,3 prosent fra samme periode i fjor.
– Det er gledelig å se at både AF Bygg Oslo, Strøm Gundersen, ÅBF og HTB leverer svært gode resultater i dette kvartalet. Også Bygg Østfold og Strøm Gundersen Vestfold leverer gode resultater. I LAB Entreprenør og FAS har vi resultater under forventning, mens AF Byggfornyelse, Haga & Berg og AF Håndverk har svake resultater i kvartalet, fortalte Tøftum.
Betonmast trekker ned
Det er resultatet i Betonmast som veier tyngst på den negative siden. De har et negativt resultat på 53 millioner kroner.
– Det skyldes i all hovedsak nedskrivninger i prosjektporteføljen til Betonmast Boligbygg, forklarte konsernsjefen.
Men også her er bilde todelt
- I andre enden av skalaen ser vi at Betonmast Røsand og Østfold leverer svært gode resultater i kvartalet. Både Asker og Bærum og Innlandet leverer gode resultater. Romerike og Buskerud Vestfold er noe under forventning, mens Oslo og Trøndelag har svake resultater, la han til.
Også i Sverige er det Betonmast-selskapene som trekker ned.
– Går vi over kjølen så har vi nok et kvartal med negativt resultat på 16 millioner. Det er viktig å få frem at det er svært stort spenn i enhetens prestasjoner. Det er i de tre enhetene AF Bygg Väst, Bygg Öst og Anläggning Väst som nedskrivningene er knyttet til. Det er de gjenværende selskapene fra Betonmast Sverige, sa han.
Mens Kanonaden, AF Prefab i Mälardalen, AF Bygg Syd og AF Härnösand Byggretur leverer det konsernsjefen kaller svært gode resultater.
Også for de andre delene av konsernet er bildet todelt. Eiendom har et negativt resultat i fjerde kvartal, og der har de tatt nedskrivninger på 20 millioner kroner i utviklingsporteføljen som i hovedsak er knyttet til næring. Energi og Miljø har en omsetningsvekst på 37 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor, og leverer et svært godt resultat i 4. kvartal. Mens Offshore har et negativt resultat og redusert aktivitetsnivå i fjerde kvartal.
– Fremover skal vi jobbe med det vi kan påvirke, og som vi ser virker. Vi skal velge riktige prosjekt. Vi skal organisere oss robust, drive god risikostyring, være gode på drift og passe på pengene, men sist, og viktigst, skal vi passe på folkene være, avsluttet Tøftum.