Store Norske deler oppdryddingen av Svea og Lunckefjellgruvene opp i faser. I begynnelsen av november gikk fristen ut for å levere tilbud for Fase 2A, som omfatter fjerning av veier og infrastruktur knyttet til Svea Nord gruva.

Fire entreprenører kjemper om ny ryddekontrakt i Svea

I begynnelsen av november gikk fristen ut for å levere tilbud for Miljøprosjektet Svea og Lunckefjell Fase 2A. Fire entreprenører har levert tilbud til Store Norske, og arbeidet skal starte våren 2020.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Arbeidet med å rydde Svea er et av de mest ambisiøse miljøprosjektene i Norge. Vi fjerner et helt samfunn og tilbakefører hele området tilbake til naturen, slik det var før gruvedriften. I denne prosessen er vi helt avhengige av gode samarbeidspartnere, og vi setter pris på den grundige jobben entreprenørene har lagt ned i tilbudsfasen, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske, i en melding fra selskapet.

Miljøprosjektet følger Stortingets beslutning om å avvikle gruvedriften i Svea og Lunckefjell, og tilbakeføre gruvesamfunnene på Svalbard til naturen. Lunckefjell ble åpnet i 2014, mens Svea har levert kull som råvare til industrien i 100 år.

– Oppryddingen av Lunckefjellgruven er kommet svært langt, og skal sluttføres i 2020. Nå gjør vi oss klare for neste fase i prosjektet, som er fjerning av veier og infrastruktur knyttet til Svea Nord gruva.

Vi går nå i gang med å vurdere de ulike tilbudene, og vi har valgt å splitte evalueringen i en teknisk vurdering og en kommersiell vurdering, sier Gudmund Løvli, leder for Miljøprosjekt Svea og Lunckefjell.

Følgende entreprenører har levert tilbud:

• AF Gruppen Norge AS

• Hæhre Entreprenør AS

• Leonhard Nilsen & Sønner AS

• Tverås Maskin & Transport AS

Arbeidet med fase 2A skal startes opp våren 2020 og er beregnet ferdigstilt høsten 2021, mens siste fase av prosjektet er planlagt startet opp i 2021.

– Vi har som målsetting å gjennomføre oppryddingen på en mest mulig kostnadseffektiv måte, og i tråd med Svalbardmiljøloven. I den grad det er mulig og fornuftig vil vi søke å gjenbruke bygg og infrastruktur i Longyearbyen. Ut over dette legger vi vekt på å håndtere alt rivningsavfall på en ressursmessig og kostnadseffektiv måte, slik at mest mulig kan gjenbrukes eller gjenvinnes, sier Ertsaas

Powered by Labrador CMS