Ved Bane NORs tunnelanlegg på Åsland i Oslo har tunnelarbeiderne montert lysinstallasjoner, blant annet av en julekrybbe og reinsdyr.Foto: AGJV
Noen arbeidere har ikke vært hjemme siden førkorona-nedstengingen - fremdeles er det ikke alle som drar hjem til jul
For utenlandske arbeidere i den norske bygge- og anleggsnæringen har usikkerhet rundt smitte og karanteneregler skapt utfordringer for å reise hjem til familien i 2020. Nå gleder mange seg til å feire jul i hjemlandet, men det er fremdeles ikke alle som kan reise.
Perioder med helt stengte landegrenser, karantenekrav og generelle smittevernhensyn har i tiden etter 12. mars i år gjort det vanskelig for mange utenlandske arbeidere på prosjekt i Norge å besøke hjemlandet.
Med julen i anmarsj er en tur hjem til familien noe som står høyt på ønskelistene til svært mange.
Spansk-italienske Acciona Ghella (AGJV) bygger hoveddelen av den nye tunnelen på Follobanen for Bane NOR. Entreprenørfellesskapet har mange arbeidere fra Spania og Italia i sving på tunnelprosjektet, og skriver i en melding til Byggeindustrien at de i år tenkte det var ekstra viktig å få alle arbeiderne hjem til jul.
– Tidligere har vi alltid hatt litt aktivitet på prosjektet gjennom julehøytiden, men i år har AGJV bestemt å stenge for julen slik at alle arbeiderne våre kan tilbringe tid hjemme med familiene sine. Etter å ha gjort endringer i skiftrotasjonen for å begrense reising, er det flere av de ansatte som ikke har vært hjemme på flere måneder. Det er Covid-19-restriksjoner i de fleste land, og juletiden blir annerledes i år enn tidligere år, men vi håper alle får kost seg med sine nærmeste. Vi er imponerte over hvor fleksible og løsningsorienterte Bane NOR, våre underentreprenører og våre egne ansatte har vært gjennom denne pandemien, og vi ønsker å takke alle for å ha bidratt, skriver entreprenørkonsortiet.
Hjem til jul
Adriano Pizzol fra Italia er en av Follobane-arbeiderne som ikke har vært hjemme siden koronaviruset ble erklært en pandemi, og samfunnet stengte ned.
– Det har egentlig hjemreise en gang hver måned, men tolvte mars ble grensene stengt, og mange flyavganger ble kansellert. Det var ikke umulig å reise, men for å beskytte slektningene mine hjemme, har jeg unngått offentlig transport og flyplasser. Så jeg har vært i Norge siden niende februar, forteller Pizzol.
Nå gleder han seg til å reise hjem til jul.
– Hvert år feirer jeg jul med moren min, søsteren min og alle barna, så det er alltid spesielt. Og jeg er italiensk, så etter familien min er det maten jeg savner mest, sier han.
Italienske Claudio Ramazzini, spanske Daniel Dej og italienske Montano Vagaggini er tre Follobane-kolleger som nå også ser frem til å feire jul i hjemlandet sammen med familien.
– Det er elleve måneder siden jeg var hjemme, men jeg er vant til å tilbringe mye tid hjemmefra. Alle på brakka prater om turen hjem til jul nå, forteller Ramazzini.
Patricia Oliva fra Spania skal dog ikke hjem til familien i Spania.
– I år feirer vi jul i Oslo. Situasjonen både her og i Spania er ikke så veldig bra, og vi vil unngå risiko både for oss selv og for familien. Vi venter heller til situasjonen lar oss treffes på en trygg måte, forteller Olivia.
Med mann og barn blir hun værende igjen i Norge denne julen, og håper at reglene vil la dem feire sammen med andre familier i samme situasjon.
– Vi feirer Helligtrekongersdag 6. januar, hvor de som har oppført seg bra gjennom året får presanger. Vi skriver ønskene våre til de tre vise menn, og så håper vi at de tar den lange turen på kamelene sine fra Spania til Norge, sier hun.
Blir i Norge
Andrzej Szczurowski jobber som håndverker i Trondheim, hvor han er ansatt i bemanningsselskapet Adecco. Hadde dette vært et vanlig år, ville Szczurowski nå gledet seg til å tilbringe juleferien med familien hjemme i Polen, men nå planlegger han jul i Norge for første gang.
– Jeg vil ikke bringe med meg smitte hjem til familien. Både mor og far har allerede vært syke med koronaviruset, og mor ble veldig syk. Det er en stor risiko, forteller han.
Familien hans bor i en liten by mellom Krakow og Zakopane, helt nede ved grensen til Slovakia. Det bidrar til å gjøre reisen nordfra vanskeligere.
– Du må teste deg på grensen. Det kan ta én eller to dager, og det er for langt for å reise hjem mens du venter. Og så er det ti dager med karantene, hvor du må bruke feriedagene dine på å være låst inn på et rom. Vi får bare 25 feriedager i året, summerer Szczurowski.
Mange av kompisene på jobb planlegger fremdeles å dra hjem til jul, men Szczurowski tror omtrent halvparten velger å bli igjen i Norge. Han håper han får sett noen av dem i løpet av julen.
– Det er en vanskelig tid. Julen skal være koselig, og jeg vil ikke sitte alene, så jeg prøver å organisere en feiring med noen andre. Det er vanskelig å få kjøpt den samme maten som vi spiser i Polen, men vi planlegger så godt vi kan, og så kan folk ta med litt forskjellig. Det blir kanskje kveldsmat og julesanger, sier han og smiler til webkameraet.
Det er ingen tvil om at det blir en annerledes feiring i år, men forhåpentligvis blir det likevel en god jul.