- Målet er at alle som skal jobbe for oss skal ha orden i sysakene, og vi har også tro på at tiltaksplanen skal virke avskrekkede på enkelte aktører som vurderer å ta jobber på våre prosjekter, men som vi ikke ønsker å ha der, sier byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo kommune.
Oslo kommune lanserer tipunkts-liste for å hindre arbeidslivskriminalitet
Torsdag kveld presentere byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo kommune en tipunkts tiltakspakke som skal hindre arbeidslivskriminalitet på Oslo kommunes mange prosjekter.
Oslo kommune er en betydelig offentlig innkjøper. Hvert år kjøper de tjenester for 17 milliarder kroner.
– I løpet av de fire neste årene skal vi investere for 11 milliarder kroner i skolebygg alene, så det er klart at Oslo kommune er en stor innkjøper. Derfor skal vi jobbe for ryddige og gode arbeidsforhold, noe vi håper tiltakslisten skal bli en sterk bidragsyter til, sier Røsland til Byggeindustrien.
Listen, som ble presentert på Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg Oslo avdeling sitt årsmøte torsdag, inneholder totalt ti punkter. Noen av innholdet har vært lansert tidligere, men det er også flere nye momenter. Virkemidlene er heller ikke tidligere presentert som en tipunkts tiltakspakke.
Blir gjort gjeldende i 2015
Hele denne listen skal bli gjeldende i løpet av inneværende år. I oversikten finner vi blant annet krav om maks to underleverandører, bruk av underleverandører skal kreve skriftlig forhåndsgodkjenning av oppdragsgiver og leverandøren skal på eget initiativ oversende liste over de personer som skal arbeide med å oppfylle kontrakten, både før oppstart av arbeid og ved endringer i mannskapsstokken. Oppdragsgiver gis også en utvidet adgang til å føre kontroll med at kravet til lønns- og arbeidsvilkår overholdes. Mer effektive sanksjonsmuligheter ved mislighold av bestemmelser om lønns- og arbeidsforhold er også med i oversikten.
– Vi kommer også til å etablere et lovlighetsteam, som er et samarbeid med andre offentlige organer for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Deltakere er Skatt Øst og Arbeidstilsynet, samt Byrådsavdeling for finans, Utviklings- og kompetanseetaten, Kemneren og eiendomsforetakene Boligbygg, Undervisningsbygg og Omsorgsbygg fra Oslo kommune er med her, sier Røsland.
Det er også skjerpede krav til bruk av lærlinger. Aktører skal ha lærlinger når de utfører oppdrag for kommunen. Veiledende krav til antall lærlinger er 10 prosent av fagarbeiderne på oppdraget. Lærlingklausulen som kommunen tidligere benyttet, stilte kun krav til norske leverandører. De nye skjerpede kravene gjelder også for utenlandske leverandører. Utenlandske leverandører kan for å oppfylle kravet benytte personer hvis arbeid inngår som ledd i aktuell fagutdanning i annet EU/EØS- land. I tillegg gjelder de skjerpede kravene ved bruk av underleverandører. Hovedleverandør må påse at oppfyllelsen av oppdraget, totalt sett, skjer med det påkrevde antall lærlinger.
Det er også satt frem krav om spesifisert fakturagrunnlag på utsatte kontrakter. Dette inkluderer spesifisering av eventuelle underleverandørers ytelser ved bygg- og anleggsanskaffelser, for i større grad å kunne følge opp og avdekke misligheter knyttet til bruk av underleverandører og useriøse aktører.
I løpet av 2015 skal det også etableres en samkjøpsavtale på konsulenttjenester for bistand til oppfølging av lønns- og arbeidsvilkår i tjeneste- og bygg/anleggskontrakter samt en ny rammeavtale på elektroniske mannskapslister.
Hele tipunktslisten finner du her
– Flere av disse punktene har kommet etter innspill fra næringen selv, og vi har arbeidet tett med både entreprenørene og andre i byggenæringen for å komme frem til denne listen. Vi har selvsagt også samarbeidet med regjeringen og deres arbeid i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier Røsland.
Han påpeker at kommunen legger store ressurser i å følge opp tiltakene mot arbeidslivskriminalitet.
– Vi er en betydelig innkjøper og er privilegert med å ha en stor og kompetent organisasjon til å følge opp disse tiltakene. Det er ikke mulig å sikre seg mot alt, men grunnleggende sett så er muligheten gode for å lykkes. Målet er at alle som skal jobbe for oss skal ha orden i sysakene, og vi har også tro på at tiltaksplanen skal virke avskrekkede på enkelte aktører som vurderer å ta jobber på våre prosjekter, men som vi ikke ønsker å ha der, sier Røsland.
Han påpeker at de har gode sanksjonsmuligheter i bunn.
– Vi har selvsagt gode muligheter til å kaste ut aktører som ikke følger spillereglene og vi jobber også med muligheten til å kunne heve kontrakter på et tidligere tidspunkt enn hva som er tilfelle i dag. Vi ønsker å avslutte avtalen med uønskede selskaper rasket mulig, legger byrådslederen til.
– Et skritt i riktig retning
Flere av tiltakene i kommunens nye liste er noe entreprenørene applauderer men de peker også på at listen er omfattende.
– Planen er veldig ambisiøs – og er definitivt et skritt i riktig retning i kampen mot arbeidslivskriminalitet – og ikke minst for å få de som ikke kan levere til å avstå fra å gi tilbud. Men vi ser også noen praktiske gjennomføringsutfordringer med en så ambisiøs liste, sier styreleder Haakon Tronrud i EBA Oslo avdeling.
– Man kunne kanskje skjerpet kravene rundt bruk av utenlandske lærlinger til å gjelde norske lærlingeordninger. Med noen justeringer vil dette kunne bli et godt bidrag i kampen mot arbeidslivskrimatet, legger Tronrud til.
Han peker på at man har så god kontakt med kommunen at man må ha lov til å prøve og feile litt i en så alvorlig sak.
Se hele listen her