Stort ansvar å bygge ut kraftnettet

Stort prosjektomfang, høy kontraktsrisiko og knapphet på kompetanse kan bli en krevende blanding for utbyggerne av kraftnettet i Norge, mener jusseksperter.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– De neste ti årene skal det investeres mellom 50 og 70 milliarder kroner i sentralnettet, og anslagsvis like mye i det regionale og lokale kraftnettet. Dette vil stille enorme og til dels nye krav til utbyggerne, sier Torgeir Myrstad, partner i advokatfirmaet Grette.

Han mener dagens kontraktsregime påfører utbyggerne høy risiko, samtidig som de ikke legger spesielt godt til rette for kosnadseffektivisering.

– Store linjeprosjekter organiseres ofte som delte entrepriser, som gir mer kontraksadministrasjon for byggherren og betydelig økonomisk risiko på grunn av uklart ansvar for mangler, forsinkelser og funksjonssvikt, sier Myrstad.

Kan gi tvister
Det er viktig for nettselskaper som skal bygge ut å oppdatere seg på gjeldende kontraktsregler, ifølge Grette-advokaten. Forandringene har vært store de senere årene.

– I tillegg er det knapphet på norske leverandører og entreprenører som kan ta på seg disse store oppdragene, og mangel på ingeniører med riktig kompetanseprofil. Det vil bety høy andel utenlandske kontrakstpartnere, som i varierende grad kjenner norske forhold og forutsetninger.

Resultatet kan etter Myrstads mening bli økt omfang av forsinkelser, kostnadsoverskridelser og påfølgende tvister.

Seminar
13. og 14. februar arrangerer Grette et seminar der en rekke problemstillinger knyttet til utbygging av strømnettet vil bli belyst.

– Temaene vi tar opp er relevante både for energibransjen selv, banknæringen, politikere og ulike nivåer innen offentlig forvaltning, sier Torgeir Myrstad.

Under seminaret vil Grettes advokater blant annet gjennomgå temaer som sikring av grunnrettigheter, offentlige anskaffelser ved nettutbygging og kontraktshåndtering ved bristende forutsetninger for pris og fremdrift.

Powered by Labrador CMS