- Vi må skaffe flere lærlingplasser
- En av de fremste tiltakene vi kan gjøre for å sikre rekrutteringen til byggenæringen, er å ta inn flere lærlinger, sa Sven Chr. Ulvatne da han innledet på Tunneldagene.
I EBA er målet at medlemsbedriftene forplikter seg til et årlig inntak på 5 prosent lærlinger i forhold til antall ansatte i bedriften. Ulvatne er styreleder i EBA og adm. dir i Backe Entreprenør. Ulvatne var også opptatt å lage insentiver for at man også kan ta inn elever med dårlige karakterer og høyt frafall. Vi har en rekke eksempler på at elever som har falt utenom, raskt føler seg hjemme når de kan jobbe med noe som interesserer dem og noe de behersker.
Alle EBA-bedrifter må ta inn lærlinger
Innen EBA kartlegger vi nå hvilke medlemsbedrifter som er lærebedrifter. Vi vil også avklare hva som hindrer bedriftene for å ta inn lærlinger. Vårt krav er at alle EBA-bedriftene skal ta inn lærlinger. Det må også være et krav i offentlige anskaffelser om at bedriftene skal ha lærlinger og være godkjent lærebedrift. Det er også viktig at vi jobber for at det blir tilsvarende krav også hos private byggherrer. Vi har alle et felles ansvar, sa Ulvatne.
Tunnelarbeideren er muligens en egen rase, men jeg tror vi sliter med de samme rekrutteringsproblemer her som innen betong, tømmer og andre byggrelaterte fag. I foredraget speilte han noen av de utfordringene vi står overfor, hva som er bransjens behov og trender. Han tok også for seg hva EBA - Entreprenørforeningen bygg og anlegg gjør for å hjelpe også tunnelbransjen.
Temaet for foredraget var ”Tunnelarbeideren – vi han overleve? I tillegg til Ulvatne snakket også Torbjørn Bakketun fra Skanska om dette. Han kom for øvrig inn på scenen som en ekte raller og da sang han selvsagt en ekte rallarsang. Vi lager en egen sak på Bakketun.
Store utfordringer
I følge FAFO sine fremskrivninger vil byggenæringen vokse med mellom 2,5 og 4 prosent pr. år frem til 2020. Gitt en slik utvikling vil næringen ha behov for 260 000 mennesker i utførende sektor i 2020 (om man da har samme produktivitet som i dag). Det betyr 10 000 nye medarbeidere hvert år!
Av dette må vi ha 8 000 nyer fagarbeidere hvert år frem mot 2020, vi må ha 500 fagskoleteknikere, 1 000 ingeniører og sivilingeniører.
Vi merker oss at 50 prosent av dem som begynner i Vg1 gjennomfører BA med fagbrev i løpet av fem år. Nå merker vi en nedgang i søkertallet til denne studieretningen. Elevene velger andre fag; dans,musikk, drama og andre estetiske dag. Men hva skal disse elevene leve av? Hvilken jobb får de? Hvor er rådgiverne? Jeg kan love at alle som tar bygg- og anleggsfag en garantert sikker, interessant og god jobb utviklende jobb for livet, fremholdt Ulvatne.
Det er selvsagt en utfordring for oss som næring når under halvparten av arbeidskraftsbehovet i næringen dekkes gjennom videregående opplæring. Det er en utfordring når yrkesfag defineres som lavere utdanning.
Vi må øke rekrutteringen – og vi må endre holdningen både hos lærere og elever når det gjelder mulighetene i bygg og anlegg. Selvsagt har vi også behov for arbeidsinnvandring.
Mange virkemidler
I EBA jobber vi mye med dette og vi bruker mange ulike virkemidler. Vi har regionale rekrutteringspatruljer, vi har rådgiversamlinger, vi har en markedsføringsstrategi for å synliggjøre karriere og utviklingsmuligheter innen vår næring. Vi deltar på utdanningsmesser. Vi gir ut et eget rekrutteringsmagasin (Ry) og vi sørger for at våre fag er med i Yrkes-NM. Vi bruker også store ressurser på utarbeidelse av læremidler, filmer og annet materiell som brukes både i undervisning og til rekruttering.
Vi deler også ut arbeidstøy, og vi presenterer forbildeprosjekter i skole og undervisning; f eks BIM og passivhus. Vi organiserer besøk på byggeplass og vi er opptatt av å få til hospiteringsordninger; lærere ut i bedrift, bedrift inn i skole. Vi samarbeider også med Sintef Byggforsk og vi jobber for å opprette flere TAF-linjer.
Vi støtter også Næringslivsringen og vi samarbeider med Jernbaneverket og Statens vegvesen – og vi er også representert i Faglig råd for Bygg- og anleggsteknikk. Vi jobber også for å få frem et større rekrutteringsprosjekt i BNL, sa Ulvatne.