Flere hundre arbeidere på Follobanen hyllet katolsk skytsengel
Med korsang, nattverden og katolsk messe i en fjellhall, flere hundre meter under bakken, hyllet opptil 400 tunnelarbeidere skytsengelen Santa Barbara.
Det er 4. desember. I en enorm fjellhall, dypt under bakken mellom Ski og Oslo, står flere hundre tunnelarbeidere fra Follobaneprosjektet foran et provisorisk alter.
Annonse
Arbeiderne, som blant annet kommer fra Spania, Italia og andre katolske land, har samlet seg for å feire for Santa Barbara – skytshelgen for alle som jobber med tunneler og gruver.
En katolsk prest, flydd inn fra Mexico, messer for de fremmøtte og et kor fyller fjellhallen med julesang.
- Vi stanser alt arbeidet 4. desember til ære for Santa Barbara og beskyttelsen hun gir arbeiderne som jobber her. Det er en viktig tradisjon for katolske arbeidere både her og over hele verden, sier Matteo Ortu, anleggsdirektør i det spansk-italienske arbeidsfellesskapet Acciona Ghella.
Risikoarbeid
Han sier tunnelarbeid ofte er risikofylt, og at det derfor er viktig med fokus på sikkerhet.
- I tillegg til Santa Barbara, markerer vi i dag at det er 34 måneder siden vi startet på Follobaneprosjektet. Det er en lang periode, men tidsmessig er vi ikke engang halvveis ennå. Vi er først halvveis om tre måneder, men likevel har vi rukket å grave over halvparten av tunnelen. Det er en veldig god status, og det er takket være den gode innsatsen til arbeiderne, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Med Follobaneprosjektet skal Bane NOR levere dobbeltspor mellom Oslo og Ski og tilrettelegge for halvert reisetid.
Follobanen skal bli Nordens hittil lengste jernbanetunnel, og bygges med fire tunnelboremaskiner (TBM). To gigantmaskinene har boret seg 6 km inn i fjellet, mens de to andre har boret seg 4 og 4,2 kilometer.
Imponeret av tunnelarbeiderne
Prosjektleder Anne Kathrine Kalager sier de er godt fornøyd over arbeidet som er gjort så langt, og benyttet høytidsdagen til å skryte av arbeiderne.
- Dere har gravd ut 20.000 meter med tunnel. Den første boremaskinen startet opp for ett år og tre måneder siden, og den siste startet opp for bare ett år siden. Det er veldig imponerende hvor langt dere er kommet, og jeg synes dere skal være stolte av dere selv, sa hun i en tale til arbeiderne.
Per David Borenstein, prosjektdirektør for Follobanen, sier til Byggeindustrien at det er viktig å legge til rette for at tunnelarbeiderne kan feire høytidsdagene sine.
- Jeg synes dette var en veldig fin markering med et viktig budskap. Feiring av Santa Barbara handler om sikkerhet for arbeiderne, og det er noe vi er veldig opptatt i dette prosjektet, sier han.
Etter seremonien ble arbeiderne fraktet ut med busser, og servert lunsj.