Hans Christian Gabrielsen i LO under BNLs generalforsamling torsdag.

- Viktig med høy organisasjonsgrad

Tillit og ansvar ble trukket frem som grunnpilarer i et sunt arbeidsliv under BNLs generalforsamling i Oslo torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Hva skal jeg si nå etter de flotte innleggene vi har hørt på BNL-møtet om femtidens arbeidsliv. Innlegget fra konsernsjef Eirik Gjelsvik i BackeGruppen kunne like gjerne vært holdt i Folkets Hus. Dette viser at vi, arbeidsgivere og arbeidstakere, ser likt på mange av de utfordringene vi har i arbeidsmarkedet nå, sa Hans Christian Gabrielsen, andre nestleder i LO på møtet torsdag.

Gabrielsen tok spesielt for seg hvor viktig det er at vi har høy organisasjonsgrad i Norge. Han understreket hvor viktig det er med tillit og desentralisert ansvar. I tillegg er det viktig at vi har sentraliserte og disiplinerte forhandlinger mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I Norge er partene opptatt av økt verdiskapning. I andre vestlige land handler slike forhandlinger mest om konflikthåndtering.

Frontfagsmodellen er viktig

Gabrielsen mente at frontfagsmodellen bidrar til omstilling, bedre konkurransekraft, økt trygghet, færre yrkesskader og mer forutsigbarhet.

– Nå er problemet at organisasjonsgraden går ned både hos arbeidstakere og arbeidsgivere. Men hvordan skal vi snu utviklingen? spurte han.

Gabrielsen viste også til at norsk LO ett av de få LO-forbund i Europa som fortsatt forhandler lønn og hvor man ser det store bildet.

23 prosent i bygg og anlegg er utlendinger

– Det er et tankekors at all jobbvekst i Norge de siste årene har gått til utenlandske arbeidstakere. I Norge er 23 prosent av de ansatte i bygg og anlegg utenlandske statsborgere. Dette gjør at det er blitt mer krevende å organisere folk. Men skal vi bevare det vi har bygget opp må vi ha høy organisasjonsgrad på begge sider av bordet, sa han.

Byggenæringen i Norge omsetter for 600 milliarder kroner i året. 40 prosent av oppdragene går til det offentlige. Det har vært alt for mye fokus på laveste pris. Gabrielsen mente at det offentlige i større grad må være en pådriver og forbilde for å få en positiv utvikling av næringslivet. Dette gjelder også for å sikre kompetanseutviklingen.

– Vi kan ikke bare kontrollere oss ut av en ukontrollerbar situasjon, fremholdt Gabrielsen som mente at lave lønninger, minimal opplæring og manglende samfunnsansvar er en alvorlig trussel.

– Vi må ha en solid grunnmur. Vi må ha et velorganisert arbeidsliv, sa Gabrielsen. LO er svært urolig for sosial dumping og liberalisering av midlertidige ansettelser. Vi må ha flere faste ansatte og ikke færre ansatte. Det gir et fragmentert arbeidsliv, sa han.

Powered by Labrador CMS