Administrerende direktør Andreas Fritzsønn i
Foto: Glava og Saint-Gobain Byggevarer.
Glava og Saint-Gobain Byggevarer frykter konsekvensene når bolig-etterspørselen tar seg opp
Administrerende direktør Andreas Fritzsønn i Glava og Saint-Gobain Byggevarer mener lave igangsettinger vil treffe bransjen enda hardere. Han har snakket med flere entreprenører som melder om stor nedgang i ordrereservene.
I et leserinnlegg publisert onsdag skrev Fritzsønn at Glava og Saint-Gobain Byggevarer opplevde en etterspørselsnedgang i 2023, på noen produkter så mye som 20 prosent i volum.
Glava, Gyproc og Weber har sett bedre tider.
De ble til slutt nødt til å nedbemanne skiftene på enkelte av deres fabrikker, mens de har permittert skift på andre, skrev Fritzsønn. Han har tidligere sagt at deres ansatte er deres viktigste ressurs, og at de er svært bekymret for å miste flere enn nødvendig.
I et intervju med Byggeindustrien forteller Fritzsønn at det er omtrent 550 ansatte i selskapene til sammen.
Videre har Glava og Saint-Gobain Byggevarer også fabrikker der de ikke har gjort noen ting, påpeker han.
– Det er ikke alle fabrikker man kan gå ned i produksjonsnivå på. Noen fabrikker er vi avhengige av at går året rundt og døgnet rundt, og da kan vi ikke ta ut skift på fabrikken, sier han.
– Vi står i fare
Ifølge Fritzsønn merker Glava og Saint-Gobain Byggevarer et stort fall i etterspørselen i markedet.
– Det som ble igangsatt i 2022 og tidligere, utgjør en stor del av det næringen produserte i 2023. Vi er derfor bekymret for at de lave igangsettingene vi ser og har sett en tid, vil treffe vår bransje enda hardere. Jeg har snakket med flere entreprenører som melder om stor nedgang i ordrereservene, forteller han.
I desember i fjor var det rullerende 12 måneder kun igangsatt 13.900 boliger i Norge, mens det reelle boligbehovet er nærmere 30.000, ifølge Boligprodusentenes forening.
– Dette er de laveste tallene de har målt siden de startet målingene på 90-tallet. I tillegg har vi hatt en enormt stor økning i befolkningen, særlig med flyktninger fra Ukraina. Jeg er redd for hvilke samfunnsmessige konsekvenser dette vil få når etterspørselen tar seg opp igjen. Vi står i fare for at boligtilbudet ikke er i stand til å møte etterspørselen, og vi vil kunne få en ny stor prisgalopp på boliger, sier Fritzsønn.
– Kan komme til løsninger
Antall permitteringsvarsler har økt betydelig det siste året. Tidligere fredag skrev Byggeindustrien at Kjetil Tvedt i NHO Byggenæringen oppfordrer permitterte ansatte til å heve egen kompetanse.
Noen bedrifter søker om midler til bedriftsintern opplæring (BIO-midler) og sørger for kompetanseheving på den måten, mens andre oppfordrer og tilrettelegger for at permitterte søker seg inn på noen av fagskolenes korte studieprogrammer, ifølge NHO Byggenæringen.
Fritzsønn i Glava og Saint-Gobain Byggevarer er positiv til forlengelse av permitteringsregelverket til 52 uker, der det kan gi en effekt for ansatte og bedriften.
– Større fleksibilitet i reglene i arbeidslivet gjør at vi kan komme til løsninger, slik at ikke flere enn nødvendig mister jobben. Samtidig kan ikke dette være eneste løsning på de utfordringene bransjen står overfor, mener Fritzsønn.
I 2022 hadde Saint-Gobain Byggevarer AS 1,2 milliarder kroner i driftsinntekter, og et negativt resultat før skatt på 10 millioner kroner, ifølge proff.no. Tilsvarende tall for 2021 var 1,2 milliarder i inntekter, og et resultat på 21,4 millioner kroner.
Ifølge proff.no var driftsinntektene til Glava AS på 1,8 milliarder kroner i 2022, og resultatet før skatt var på 171,2 millioner kroner. I 2021 var inntektene 1,5 milliarder kroner, og resultatet på 170,9 millioner kroner.
– Det er nok enklest å se tallene i sammenheng, kommenterer Fritzsønn.