Byggeleder, Farhat Fazli snakker om søsterskap, og er takknemlig for venninner som har hatt troen på henne, når hun ikke har hatt troen på seg selv.

En tur til NASA fikk Farhat Fazli til å innse hvor få kvinner som jobber med teknologi - nå vil hun motivere flere unge jenter

NASA-besøket i USA ble en øyenåpner for Farhat Fazli (23). Denne uken har OPAKs byggeleder lagt ut på «Jenter og teknologi»-turné, for å inspirere enda flere jenter til å søke seg mot realfag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

NHO og NITO arrangerer årlig en konkurranse for unge kvinnelige teknologistudenter. Farhat Fazli sendte inn sitt bidrag i fjor, og ble blant fem vinnere som fikk reise til NASA i Houston.

Her fikk hun øynene opp for den skeive kjønnsbalansen i faget.

– Jeg innså hvor stort problem det her egentlig er, hvor stor mangel på kvinner det er, og ble veldig engasjert i tematikken, sier Fazli, teknisk byggeleder i OPAK.

I etterkant av Houston-turen skulle vinnerne holde foredrag under en landsdekkende turné arrangert av NHO og NITO.

Her skulle de fortelle om sine opplevelser fra NASA.

Fazli fikk møte de fremste teknologene, astronautene og biologene under oppholdet, men i sitt foredrag i Oslo snakket hun om noe hun mente var viktigere:

– Jeg snakket mer om hvorfor det er så lav andel av kvinner i teknologifaget.

Fazlis engasjement vokste, og hun søkte om å bli rollemodell og foredragsholder for den årlige «Jenter og teknologi»-turneen.

Det ble hun.

Denne uken har hun lagt ut på turneen for å inspirere rundt 4.000 9.- og 10. klassinger.

Til sammen 17 byer og bygder over hele landet får besøk.

– Jeg er med på prosjektet fordi teknologi har blitt en stor del av vårt felles språk og kultur. Det er gjennom teknologien vi kommuniserer, jobber og lærer. I fremtiden kommer vi til å være mye mer avhengig av teknologi uansett hva vi jobber med, sier hun og legger til:

– Da er det naturlig at vi må prøve å engasjere flere unge til å ta utdannelse i den retningen. Spesielt viktig er det å engasjere unge jenter, nettopp fordi det er så stor mangel på det i dag, sier 23-åringen til Byggeindustrien.

Farhat Fazli på NASAs romfartssenter i Houston.

I 2018 inngikk NHO en samarbeidsavtale med NITO for å styrke laget bak prosjektet «Jenter og teknologi». I år ble også Nasjonalt Senter for Realfagsrekruttering samarbeidspartner.

Hvert år arrangeres den landsdekkende turneen «Jenter og teknologi», og frem til 22. november skal Fazli holde en rekke foredrag for skoleelevene.

I tillegg til Fazli, er Åse Kleven fast rollemodell.

Stort behov for ingeniører
Trond Markussen, president i NITO mener turneen er viktig for rekrutteringen av jenter.

– Det er ofte slik at man velger utdanning litt ut fra hva man kan ha lyst til å jobbe med, og for oss blir det viktig å vise at det finnes flere jobber og utdanninger som gir deg mulighet til å jobbe med det du synes er spennende og interessant. «Jenter og teknologi»-turneen er ment som inspirasjon, for jenter spesielt, når de skal velge utdanning og yrkesvei, skriver Markussen i en e-post til Byggeindustrien.

Videre forteller han at bakteppet for turneen er det store behovet for ingeniører.

I den årlige behovsundersøkelsen Ipsos gjennomfører for NITO, svarte 44 prosent av arbeidsgiverne at det er vanskelig å få tak i kvalifiserte ingeniører.

49 prosent mente det ville bli behov for flere ingeniører i fremtiden, og 54 prosent svarte at de tror det vil bli ganske eller meget vanskelig å finne kvalifiserte ingeniører de neste årene, ifølge Markussen.

– Samtidig ser vi at altfor få jenter velger denne karriereveien. Det er synd med tanke på at ingeniørfag appellerer til kvinner. Mange unge kvinner er opptatt av å gjøre en forskjell. Det å bli ingeniør gir virkelig muligheten til det, enten det er å skaffe rent vann på bistandsprosjekter, utvikle medisiner og maskiner eller lage nye energiløsninger og være med på å finne opp hva nordmenn skal leve av «etter olja», fortsetter han.

– Dette er et langsiktig arbeid, og vi har ikke råd til å «ikke prøve», sier Trond Markussen.

Det var nettopp muligheten til å utgjøre en forskjell som fikk Fazli til å velge sin karrierevei.

Hun studerte energi og miljø i bygg ved OsloMet, og ble utdannet VVS-ingeniør.

– Hovedgrunnen til at jeg valgte studiet var fordi jeg har de siste årene blitt mye mer bevisst på miljøspørsmålene, og hva slags endring jeg kan få til innen byggenæringen, sier hun.

Foreløpig liten effekt
Fazli hevder at problemet ikke er menn som bevisst velger å utelukke kvinner fra næringen, eller at kvinner ikke kommer inn på studiene.

Hun mener problemet er at for få jenter søker seg til teknologi- eller ingeniørstudier – blant annet på bakgrunn av at det ikke er tradisjonelle yrker for kvinner.

– Unge jenter mangler rollemodeller som de kan se opp til. Denne holdningen og kulturen håper jeg å endre på, sier hun.

Siden 2016 har NHO organisert et nasjonalt prosjekt for å intensivere arbeidet for få flere jenter til å velge teknologi. Dette inkluderer turneen Fazli nå skal fronte som rollemodell.

Men om tre år med «Jenter og teknologi»-turné har gitt resultater, er NITO-president Markussen usikker på.

Han er derimot trygg på at det er viktig å fortsette arbeidet.

– Blant NITOs medlemmer er kvinneandelen 23 prosent, men det er litt tidlig å si om vi ser effekt av denne turneen. Vi ser foreløpig ikke store endringer i kvinneandelen blant registrerte studenter på ingeniørutdanninger, men jeg har stor tro på at denne årlige «Jenter og teknologi»-turneen er en av mange viktige brikker, for å få flere jenter interessert i teknologi og ingeniørfag, sier han.

Fazli mener det kan være vanskelig å se effekten av en slik turné allerede nå.

– Jeg tror man må huske på at de fleste av de jentene vi kommer til å møte er 9.- og 10. klassinger, så det er noen år til de skal begynne å velge studieretning. Mine forventinger er egentlig bare at de skal bli litt mindre redde for de typiske ingeniørfagene på skolen. Også er det ikke sikkert de kommer til å gå den retningen man trodde de skulle, men så har man kanskje gjort en liten forskjell i deres skolehverdag, forteller hun.

Søsterskap
Hun forteller at hun håper på å møte engasjerte jenter, som er nysgjerrige på hva man kan jobbe med innenfor teknologi- og realfag.

Samtidig ønsker hun å møte de som er litt mindre engasjerte, for å overbevise dem om at det finnes et hav av muligheter i teknologiverdenen.

Ifølge Fazli blir det viktig å presisere at næringen trenger kvinnelig perspektiv, og det skal hun blant annet formidle gjennom å snakke om søsterskap.

Farhat Fazli var gjest hos God Morgen Norge, da NASA fylte 60 år (2018). Like før Fazli selv skulle besøke romfartssenteret i Houston.

– Det er en ting jeg kommer til å snakke mye om, og det er også det foredraget mitt heter. Søsterskap handler om å se potensialet i en klassevenninne, om å støtte en søster. Det handler om at vi jenter er så sykt flinke til å trykke hverandre ned, og at vi derfor heller må løfte hverandre opp, før hun legger til:

– Jeg har også lyst til å formidle at du kan være interessert i sminke, og du kan bruke utallige timer foran TV-skjermen å se på The Kardashians, og samtidig gjøre det bra i jobben eller i studiet, som ingeniør.

Farhat Fazli under et foredrag på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, UiO.
Powered by Labrador CMS