Illustrasjonsfoto.
Mener ingeniørkrise kan avverges med konsulenter
Mens kommunene sliter med å tiltrekke seg ingeniører, tror konsulentselskap at konsulenthjelp kan være løsningen på krisen. Midler kan hentes fra PR-konsulentpotten. – Vei, vann og kloakk er viktigere for samfunnet enn holdningskampanjer.
Det sier administrerende direktør Lars Børve i konsulentselskapet Necon i en pressemelding.
- Det offentlige er allerede en stor kjøper av konsulenthjelp på andre områder, og tall fra bransjeforeningen for kommunikasjonsbyråer viser for eksempel at hele 20 prosent av kundene hos PR-byråene representerer det offentlige. Jeg våger vel i all beskjedenhet å påstå at vei, vann og kloakk er viktigere for samfunnet enn holdningskampanjer, og at en ingeniørmangel i det offentlige er noe vi rett og slett ikke kan leve med, sier Børve i en pressemeldingen.
En fersk NITO-undersøkelse viser at bare 2,5 prosent av nyutdannede ingeniører ønsker å jobbe i det offentlige.
Børve Necon mener tallene viser at kommunene må tenke nytt for å kunne levere lovpålagte og helt nødvendige tjenester innen vei, vann, avløp og energi samt planer for regulering og bygging.
Børve mener at løsningen på problemet, for så vel ingeniørene som for kommunene, er konsulentansettelser.
- Arbeidserfaring fra det offentlige kan være svært verdifull for en ingeniør. Når undersøkelser likevel viser at fast ansettelse i kommunene fremstår som lite attraktivt for denne helt nødvendige yrkesgruppen, må kommunene tilpasse seg. De må frigjøre seg fra tankegangen om at alle arbeidsoppgaver skal løses gjennom faste ansettelser, og heller møte denne typen utfordringer som næringslivet, sier Børve i meldingen.
Børve har full forståelse for at fast ansettelse i teknisk etat i en liten kommune virker lite attraktivt på en ingeniør som i dagens arbeidsmarked kan velge jobber fra øverste hylle.
- Fra en annen fersk NITO-undersøkelse vet vi at hele 84 prosent av kommunene allerede opplever det som vanskelig å rekruttere kvalifiserte ingeniører. Dette er langt høyere tall enn hva private eller statlige virksomheter oppgir, og dokumenterer at kommunene må tenke nytt, avslutter Børve.