New York 21. september 2019: Daværende statsminister Erna Solberg (H) sammen med tidligere konsernsjef Eldar Sætre i Equinor da vindkraftprosjektet Empire Wind var i ferd med bli igangsatt i 2019. Foto: Pontus Höök / NTB
Equinor vurderer rettslige skritt etter stans i havvindutbygging utenfor New York
Equinor vurderer hvilke alternativer de har etter at Donald Trumps administrasjon har beordret stans i den storstilte havvindutbyggingen selskapet har startet.
Det går fram av en børsmelding torsdag ettermiddag. Det er byggingen av vindturbiner utenfor New York i havvindprosjektet Empire Wind som settes på vent.
All byggeaktivitet rundt Equinors havvindprosjekt på den ytre kontinentalsokkelen utenfor New York ble torsdag stanset. Bakgrunnen skal være at Trump-administrasjonen vil granske de godkjenningene og lisensene som er gitt under Joe Bidens tid som president, får NTB opplyst.
– Innenriksdepartementet, i samråd med handelsminister Howard Lutnick, pålegger umiddelbar stans i all byggeaktivitet på Empire Wind-prosjektet inntil videre gjennomgang av info som tyder på at Biden-administrasjonen hastet gjennom godkjenningen uten tilstrekkelige analyser, skrev USAs innenriksminister Doug Burgum på X onsdag.
Rettslige skritt
Torsdag var Equinor i full gang med å stenge ned aktiviteten på forsvarlig måte.
– Empire er i dialog med relevante myndigheter for å avklare saken og vurderer samtidig sine rettslige muligheter, inkludert å anke ordren, skriver Equinor i børsmeldingen.
Prosjektet er godt i gang etter at Equinor fikk på plass finansieringen på 3 milliarder dollar, om lag 34 milliarder kroner, i desember i fjor. Dersom arbeidet stanses permanent, må Empire betale tilbake pengene til investorene som har satset på prosjektet.
Må betale tilbake
– I et full stopp-scenario vil de 1,5 milliarder amerikanske dollarene bli tilbakebetalt fra egenkapitalforpliktelsen til långiverne i prosjektfinansieringen, og Empire Offshore Wind LLC vil være eksponert for termineringsgebyrer overfor sine leverandører, skriver Equinor i børsmeldingen.
Selskapet har inngått avtaler med flere leverandører, og de var torsdag også varslet om pålegget om å stanse byggingen.
Samtidig fortsetter arbeidet på terminalen i Brooklyn, hvor det for tiden arbeides med å oppgradere kai og terminal, forteller mediedirektør Sissel Rinde i Equinor til NTB.
– Vi kommer til å ha dialog direkte med Byrået for forvaltning av havenergi (BOEM) og innenriksdepartementet for å forstå de spørsmålene som stilles rundt myndighetstillatelsene som vi allerede har mottatt, sier Rinde.
Den første føderale lisensen om bygging av havvindparken som skal gi strøm til 500.000 husstander, ble gitt allerede under Trumps første regjeringstid i 2017. Equinor skriver torsdag at Empire Wind 1 har gyldige og fullstendige føderale og statlige tillatelser.
Vil ha ambassadør inn på teppet
Arild Hermstad i MDG sier han mener saken er så alvorlig at den amerikanske ambassadøren bør kalles inn på teppet
– Denne saken er så alvorlig at regjeringen bør kalle den amerikanske ambassadøren inn på teppet. USAs næringspolitikk kan ikke drives som et mafialignende konsern uten noen form for forutsigbarhet, der det tas skadelige avgjørelser fordi presidenten har et irrasjonelt forhold til vindkraft, sier MDG-lederen.
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sier til TV 2 torsdag at de er i dialog med Equinor om saken.
– Og jeg vil vise til selskapet og de uttalelsene de har gitt om saken, sier Myrseth.
SVs Lars Haltbrekken og Nikolai Astrup i Høyre reagerer sterkt på beordringen om byggestans for havvindparken.
– Regjeringen må legge et enormt press på USA for å få presidenten til å snu, og sikre at denne havvindmølleparken faktisk blir bygd, seier Haltbrekken til NRK.
– Det er svært urovekkende at den amerikanske administrasjonen velger å stanse et pågående prosjekt, der alle tillatelser er gitt og arbeidet er i gang, sier Astrup til kringkasteren.