– Vi ønsker å skape et nasjonalt forskningssenter med en bred kompetanseplattform hvor erfaringene fra de ulike bransjene forhåpentligvis vil krysskobles og bidra til kompetanseløft og økt innovasjon rundt stålslitasje og boring, sier Eivind Grøv , sjefforsker ved SINTEF og professor II ved NTNU.
Samler fire bransjer i felles forskningsprosjekt
SINTEF og NTNU håper et bredt spekter av bransjeaktører vil stille opp når de nå skal søke Forskningsrådet om midler til et såkalt Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI). Ideen er å samkjøre erfaringene fra fire ulike bransjer innen fagområdet boring og stålslitasje.
SFI-ordningen
- SFI-ordningen skal styrke innovasjon gjennom satsing på langsiktig forskning i et nært samarbeid mellom FoU-aktive bedrifter og fremstående forskningsmiljøer.
- Ordningen skal styrke teknologioverføring, internasjonalisering og forskerutdanning
- Det forutsettes samfinansiering mellom bedrifter, vertsinstitusjon og Forskningsrådet. Bedrifter må delta aktivt i senterets styring, finansiering og forskning.
- Sentrene vil bli etablert for en periode på maksimalt fem pluss tre år.
- Hovedkriteriet for å velge ut sentre er potensial for innovasjon og verdiskaping.
Kilde: Forskningsrådet
Hva har olje- og gassindustrien, gruveindustrien, tunnelindustrien og den geotermiske industrien til felles? Jo alle jobber med boring i ulike former og har derfor kunnskap om hvordan borstål slites i kontakt med det geologiske materialet. Denne kompetanse vil SINTEF og NTNU samle og utnytte i et SFI.
– Vi ønsker å skape et nasjonalt forskningssenter med en bred kompetanseplattform hvor erfaringene fra de ulike bransjene forhåpentligvis vil krysskobles og bidra til kompetanseløft og økt innovasjon rundt stålslitasje og boring. Et senter vil defineres som et kompetanseprosjekt., sier Eivind Grøv , sjefforsker ved SINTEF og professor II ved NTNU.
Han tilføyer at forskningssenteret på mange måter er en videreføring av de pågående forskningsprosjektene FAST-Tunn og NEXT-Drill som begge er knyttet mot stålslitasje ved henholdsvis TBM boring og geotermisk boring. Disse prosjektene avsluttes innen 2 år.
- Et SFI med flere bransjer involvert vil skape en helt annen bredde i forskningsarbeidet. Vi tror et slikt senter vil være med på å løfte kompetansenivået i alle de fire bransjene, og kompetanseløftet man oppnår kan bidra til innovasjon hos enkeltdeltakeren i prosjektet, sier Grøv.
Forskningsrådet positive
SINTEF og NTNU har levert inn et forprosjekt til Forskningsrådet som de har fått gode tilbakemeldinger på. Nå jobbes det med søknaden som forhåpentligvis vil resultere i opprettelsen av et SFI som har fått navnet DriMEx (Drilling and Mechanical Excavation), eller på godt norsk «Senter for boring og geologisk brytning»
- Forskningsrådet ser hvilket potensial som kan ligge i denne type forskning. Norge har en tunnelindustri som mest sannsynlig får stor aktivitet i årene som kommer, geotermisk energi er i tiden, gruveindustrien vil være relativt stor fremover og det tar fortsatt en del år før vi slutter å bore etter olje og gass. Samlet utgjør de en stor andel av verdiskapningen i Norge, påpeker Grøv.
Må ha med bransjen
I forbindelse med utarbeidelsen av DriMEx-søknaden jobber SINTEF og NTNU aktivt med få på plass aktuelle samarbeidspartnere fra bransjen. Forskningsprosjektet, som vil gå over åtte år fra 2015 og ha et årlig budsjett på cirka 20 millioner kroner, er avhengig av støttespillere. Ifølge Grøv søker de først og fremst etter entreprenører og leverandører innen stål og borebransjen, men han understreker at alle som jobber i et grensesnitt mot boring og stålslitasje er velkomne.
Grøv minner også om at Forskningsrådet kun gir støtte til 14 slike sentre og konkurransen blir knivskarp.
- Forskningsrådet står for 50 prosent av prosjektrammen. De øvrige 50 prosent er bidrag fra bedriftspartnerne. Denne delen blir delt i to hvorav halvparten er kontantbidrag og resten går på bidrag i form av alt fra egeninnsats til å stille prosjekter og utstyr til disposisjon, opplyser Grøv.
- Mange synes kanskje det er et stort kontantbidrag, men husk at deltakelse i slike prosjekter gir uttelling gjennom Skattefunnordningen. Mye av forskningsinnsatsen vil ligge i et stort antall PhDer, i størrelsesorden mellom 10 og 20 stykker over en åtte års periode. Over et slikt langvarig perspektiv kunne det også vært spennende å opprette Nærings-PhDer, fortsetter Grøv.
Oppretter styringskomite
Hvis SFI-søknaden går gjennom hos Forskningsrådet vil det bli opprettet en styringskomite som får ansvaret for at prosjektet blir kjørt på en måte som tilfredsstiller kravene deltakerne og Forskningsrådet stiller, samt etter går forskningsinnsatsen i prosjektet. Styringskomiteen vil bestå av representanter for industripartnerne og blir deres talerør aktivt inn i prosjektets utførelse. DriMEx vil også ha en leder som skal sørge for at styringskomiteens beslutninger blir gjennomført.
Forskningen vil foregå både i forskningsmiljøene og ute hos bedriftene. Prosjektet blir delt opp i tematiske arbeidspakker hvor grupper med kompetente fagpersoner driver forskningsarbeid utifra målsettinger, gitte arbeidsoppgaver og gitte budsjetter. Alt dette blir man enige om i styringskomite.
- Vi håper mange i bransjen vil slå følge med oss på denne reisen mot økt forståelse av boreprosessen og slitasjen påført av det geologiske materialet, avslutter Grøv.