Tim Kristiansen er storfornøyd med at idéen om resirkuleringsstasjon ble gjennomført.  Foto: Erik Jenssen
Tim Kristiansen er storfornøyd med at idéen om resirkuleringsstasjon ble gjennomført. Foto: Erik Jenssen

Tims gjenbruksidé ble realisert på Hæhre-prosjekt

Det er mye fra en anleggsplass som egner seg for gjenbruk andre steder, men likevel går mesteparten til avfallsbehandling. Sånn kan det ikke fortsette, mener Tim Kristiansen i Hæhre Entreprenør. Og han fikk selskapet med på idéen.

Publisert Sist oppdatert

Da Hæhre kjørte en internkonkurranse om gode forslag for bedre bærekraft, leverte Tim Kristiansen og maskinførerkollega Angelica Olsson inn et forslag om å etablere en gjenbruksstasjon.

– Det hives veldig mye fra et anlegg som er brukenes i privatfolks prosjekter, alt fra rør og jernskinner til trevirke. Før har alt dette gått til avfallshåndtering, men nå kan disse tingene brukes til både bygging og brensel, sier Kristiansen mens han viser rundt på den nyetablerte plassen hvor overskuddsmateriell er kjørt frem klart for henting.

Skal det være rør til hageprosjektet ditt? Vel, de kan hentes gratis hos Hæhre i Gullesfjordbotn.   Foto: Erik Jenssen
Skal det være rør til hageprosjektet ditt? Vel, de kan hentes gratis hos Hæhre i Gullesfjordbotn. Foto: Erik Jenssen
Infoskiltet er også gjenbrukt.  Foto: Erik Jenssen
Infoskiltet er også gjenbrukt. Foto: Erik Jenssen
Trevirke til småprosjekter eller brensel.  Foto: Hæhre
Trevirke til småprosjekter eller brensel. Foto: Hæhre
Tim Kristiansen er storfornøyd med at idéen om resirkuleringsstasjon ble gjennomført.  Foto: Erik Jenssen
Tim Kristiansen er storfornøyd med at idéen om resirkuleringsstasjon ble gjennomført. Foto: Erik Jenssen
Ansvarlig for Ytre Miljø, Marit Elveos og regiondirektør i Hæhre Nord, Jostein Nordstrøm.  Foto: Hæhre
Ansvarlig for Ytre Miljø, Marit Elveos og regiondirektør i Hæhre Nord, Jostein Nordstrøm. Foto: Hæhre
Foto: Hæhre
Foto: Hæhre
Til og med en del utrangert, men fortsatt brukbart verktøy blir gitt bort på miljøstasjonen.  Foto: Hæhre
Til og med en del utrangert, men fortsatt brukbart verktøy blir gitt bort på miljøstasjonen. Foto: Hæhre
Trevirke til småprosjekter eller brensel. Foto: Hæhre
Trevirke til småprosjekter eller brensel. Foto: Hæhre

Må ha kontroll

Det er ikke helt fritt frem. Folk som vil nyttiggjøre seg av tilbudet må gjøre forhåndsavtale, slik at det kan holdes regnskap med hva som hentes ut.

Ansvarlig for ytre miljø hos Hæhre Entreprenør, Marit Elveos sier det har vært litt «armer og bein» for å få det til, men at de er fast bestemte på at dette prosjektet skal gjennomføres.

– Ombruk ute på anlegget er prioritet nummer én, men når vi ikke lenger får til å bruke materialene flere ganger er gjenbruk hos naboer og andre som vil nyttiggjøre seg materialene et godt alternativ. Det er mye materialer som er brukbare, og som vi kan levere ut uten å risikere å spre forurensede materialer, sier Elveos.

For å holde ting under oppsikt og kontroll er den praktiske oppfølgingen ivaretatt av koordinator for ytre miljø, Kaja Langvik-Hansen .

Økonomisk oppside

Full kontroll over hva som går inn og ut av anleggsplassen er blant formalitetene som må håndteres i et slikt prosjekt, og hun er klar på at materialer som de er pålagt å levere inn i avfallskjeden selvsagt går rett vei.

– Men vi ser jo hva som går ut. Vi får vondt i magen når vi ser hvor mye gode materialer som blir kjørt til avfallsselskapet.

I tillegg til å gjøre naboene og miljøet en tjeneste legger hun ikke skjul på at saken selvsagt har en økonomisk oppside for entreprenøren.

– Dette handler også om å få ned kostnadene våre. Vi betaler jo nær 1.000 kroner tonnet for å hive trevirke, pluss kjøringa til og fra avfallsselskapet, sier Marit Elveos.

Gode idéer

Denne typen idéer kan også score poeng som til syvende og sist teller med i Breeam-sertifiseringen av prosjektet, sier prosjektleder i Hæhre, Jon Ivar Salomonsen.

– Byggherren har gjennom kontrakten oppfordret oss til å tenke slik, og det har nok ført til at vi ser løsninger, sier han.

Salomonsen sier mange gode forslag kommer fra arbeidsfolket, slik tilfellet var med Tim Kristiansen og Angelica Olssons forslag.

– Det handler om folk som ser løsninger. Det skjedde også på hyttene i veitraséen som var utkjøpt og ble revet. Der var det jo masse brukbare materialer og dører, vinduer med mere. Dette sørget vi for at folk som hadde interesse av, kunne komme og hente.

Powered by Labrador CMS