Julie Brodtkorb i MEF mener konkurransedirektøren må lytte til hva anleggsbransjen sier. - Han har totalt misforstått om han tror vi i bransjen er så dumme at vi tror det er ulovlig at en «elektriker og en rørlegger samarbeider», sier Brodtkorb.

– Konkurs er en høy pris å betale for å finne ut om man kan konkurrere sammen eller ikke

MEF-leder Julie Brodtkorb er provosert av konkurransedirektørens «rørlegger og snekker»-kommentar og mener han i stedet burde brukt krefter på å få plass en tydelig veileder rundt arbeidsfellesskap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

– Det er ikke bare vi i anleggsbransjen som har et problem når konkurransedirektøren har et lovverk som knapt nok jurister forstår, sier administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes forbund (MEF) til Byggeindustrien.

Hun reagerer på at konkurransedirektør Lars Sørgard plasserer alt ansvar over på bedriftene selv, dersom de åpent velger å samarbeide i en anbudskonkurranse.

– Jeg blir ganske provosert når konkurransedirektøren i intervjuet med Byggeindustrien trekker fram et eksempel med at en snekker og en rørlegger kan samarbeide i en konkurranse. Vi er ikke dumme og forstår det veldig godt, sier Julie Brodtkorb og viser til at konkurransedirektør Lars Sørgard torsdag uttalte at hadde opplevd bedriftsveiledere som mente at selv samarbeid mellom en snekker, elektriker og en rørlegger kunne være vanskelig.

– Det konkurransedirektøren burde ha jobbet med, er en oppfølging av taxi-dommen fra Follo som kom i juni. Nå er vi i november, men fortsatt har vi ikke fått en veileder som gjør det mulig å forstå hvordan regelverket skal praktiseres, sier Julie Brodtkorb.

Taxi-dom

MEF-lederen viser til en dom i Høyesterett der to taxiselskaper fra Follo åpent gikk sammen i en anbudskonkurranse og endte opp med å bli dømt.

– Vi har bedrifter som ikke ønsker å bryte norsk lov og når politikerne oppfordrer til samarbeid – da blir det ganske forvirrende når konkurransedirektøren sier at dette er noe bedriftene må finne ut av selv, mener Bordtkorb som frykter et uklart regelverk i verste fall vil føre til konkurser blant anleggsentreprenører.

– Når man vet at man kan bli ilagt en straff på 10 prosent av årsomsetningen, så snakker vi om konkurs som en mulig utgang for flere av mine medlemmer. Det er en høy pris å måtte betale for å finne ut noe på egenhånd. Hvis Sørgard ikke forstår det, så har han et kjempestort problem, mener Brodtkorb.

– Du ønsker en forhåndsvurdering av entreprenørsamarbeid fra tilsynet?

– Jeg tror ikke vi er nødt til å ha det, og jeg skjønner at det er vanskelig dersom alle skal ha rett til en slik forhåndsgodkjenning. Men det jeg ikke skjønner, er at man ikke har en god veileder på plass for hva lovverket faktisk sier. Jeg ønsker å kunne gi et svar til mine medlemmer som ringer og spør. Jeg vil ikke si «vet ikke», sier Brodtkorb som mener man også må se nærmere på dagens sanksjoner.

– Når de kanskje går konkurs, så tror jeg neppe det er noe næringsministeren ønsker seg. Derfor må man se på nivået på dagens sanksjoner, sier Brodtkorb.

Konkurransedirektøren vil ikke endre veileder

Konkurransedirektør Lars Sørgard tar selvkritikk for banalt eksempelbruk, men vil ikke endre dagens veileder.

Konkurransedirektør Lars Sørgard beklager eksempelbruk, men vil ikke endre veileder.

– Jeg har forståelse for at Julie Brodtkorb synes jeg brukte et banalt eksempel med rørleggeren og snekkeren, og vi kan godt jobbe med å lage flere og bedre eksempler som er mer relevante for bransjen. Poenget kommer likevel tydelig frem, samarbeid mellom bedrifter som ikke er konkurrenter er lov, sier konkurransedirektør Lars Sørgard til Byggeindustrien.

Tydelig grense med dom

Men det er uaktuelt for Konkurransetilsynet å justere dagens veileder eller utarbeide en ny, ifølge Sørgard.

– Vi valgte å avvente videre arbeid med dagens veileder i påvente av taxi-dommen i Høyesterett, og da den kom i sommer så vi at det ikke var behov for å justere. Vi mener den har satt en tydelig grense og at veilederen gir et riktig bilde av dagens regelverk og hvordan vi praktiserer det, sier konkurransedirektøren.

Lener seg på regelverket

Han sier Konkurransetilsynet aldri vil kunne tilfredsstille alle ønsker som Julie Brodtborb og MEF måtte ha.

– Det vil alltid være en gråsone i konkurransesaker, og de vil heller ikke en veileder fjerne. Men vi lover å komme med gode eksempler og bidra på bransjetreff fremover for å klargjøre. Men å skape forventninger om noe utover det, ønsker vi ikke å gjøre. Regelverket sier kort og godt at det er bedriftene i denne næringen som i alle andre næringer som til syvende og sist har ansvaret for å opptre lovlig i slike samarbeid, avslutter Sørgard.

Powered by Labrador CMS