Bransjens tyngste legger vekten bak boligutvikling

Noen av byggebransjens tyngste aktører møttes mandag til partnermøte i BNLs lokaler. Over to år skal Byggeindustrien følge med når bransjen legger kreftene til for å løse boligkrisen i Norge.

Denne artikkelen er over ti år gammel.

– Dette tror jeg kommer til å bli det viktigste prosjektet for byggenæringen i Norge, og er noe vi i BNL har sett frem til med spenning og forventning, innledet styreleder Jan Halstensen i Byggenæringens Landsforening (BNL).

Halstensen ble fulgt opp i introduksjonen av BNL-leder Jon Sandnes, som gikk gjennom dagens boligsituasjon i Norge, og skisserte for den topptunge partnergruppen utfordringene som må overkommes.

– Befolkningsveksten har økt kraftig på 2000-tallet, men boligveksten har ikke i det hele tatt holdt tritt, åpnet Sandnes.

Det er mulig

– Hvis vi skal ta igjen etterslepet, trenger vi 38.000 nye boliger hvert år. Jeg har regnet litt på det, og jeg husker at jeg tenkte for meg selv at dette ikke går an. Men det gjør det, sa han til de frammøtte.

Med sitt bolig- og infrastrukturprosjekt ønsker Sandnes og BNL å samle bransjens krefter og innsikt til å hjelpe den nye regjeringen å nå byggeambisjonene presentert, blant annet, i valgkampen. Å bygge 38.000 nye boliger i året er et spørsmål om tilstrekkelig vilje og handlekraftighet, og er mulig med en forent og kompetanserik bransje i ryggen.

Prosjektets tunge partnergruppe består av JM Norge, OBOS, Optimera, Brødrene Dahl, Norcem, Norbetong, Veidekke, Saint-Gobain Byggevarer, Weber og RIF.

Les også: BNL: Etterlyser satsing på seriøsitet

Målet for bolig- og infrastrukturprosjektet er, ifølge mandagens møteskriv, «å sikre best mulig tilrettelegging for fremtidig befolkningsøkning og et effektivt arbeidsmarked gjennom best mulig statlig, fylkeskommunale og kommunale rammevilkår for infrastruktur- og boligbygging».

I dette skrivet skisseres prosjektets, i utgangspunktet, seks hovedmål:

Å utrede hvilke overordnende virkemidler og belønningsmodeller som kan utvikles for stat og andre offentlige organer.

Å bidra til nødvendig statlige bevilgninger for å sikre forutsigbare fylkeskommunale og kommunale planarbeider.

Å bidra til bedre samhandling og dialog mellom fylke/kommune og private ved utbygging.

Å sørge for at planloven legger til rette for raskere og mer optimale planprosesser for infrastruktur- og boligbygging.

Å bidra til forenkling av regelverk, forskrifter og lover som regulerer infrastruktur- og boligutbygging.

Å sørge for at det bygges 38 000 boliger hvert år over tid.

De gode svarene

I sitt innlegg trakk Sandnes frem forenkling av reguleringsprosesser som en av de store utfordringene den nye regjeringen står overfor når de skal tilrettelegge for utbygging.

– Og her er det ikke de som har svarene, påpekte BNL-sjefen.

Daglig leder i JM Norge, Magnus Berg, Kåre Malo, som representerte både norske Optimera og Brødrene Dahl, samt den nordiske driften i Europas største byggevareforhandler Saint-Gobain, Norcem-, Norbetong- og Heidelbergcement-sjef Gunnar Syvertsen, konsernsjef i OBOS, Martin Mæland og administrerende direktør Liv Kari Hansteen i RIF, kom alle med sine innspill til den topptunge forsamlingen.

Byggeindustrien vil følge med på hvilke svar bransjen kan komme fram til, og allerede 31. oktober kan du lese mer om partnermøtet i Byggeindustriens papirutgave nummer 16.

Powered by Labrador CMS