Oppfinnerne Eugene Zaikonnikov og Tron Vedul Tronstad (til høyre) følger med på testen. Foto: Thor Nielsen/SINTEF

Oppfinnere fikk tunnelpatent

Oppfinnerne Eugene Zaikonnikov og Tron Vedul Tronstad har nylig fått patent på et norsk system for evakuering med lyd.

Publisert

– Denne oppfinnelsen bidrar til å gjøre veiene våre tryggere, og er et resultat av et godt samarbeid fra flere norske miljøer - forskning, finansiering og statlig støtte. Dette er akkurat den type samfunnsnyttig innovasjon vi heier på, sier Bjørn Lillekjendlie, direktør i patentavdelingen i Patentstyret i en pressemelding. 

Fantes ikke system som brukte lyd

Det er det bergensbaserte selskapet Norphonic som står som innehaver av patentet. De bestemte seg for å utvikle et annerledes system for evakuering etter en periode med flere alvorlige tunellbranner.

– En utfordring med brann i tunneler, er at synet fort blir begrenset av røyk. Den eneste måten å redde seg fra situasjonen, er enten å følge veggene eller andre signaler som er tilgjengelige. Det fantes ikke noe system som brukte lyd for å evakuere folk, sier oppfinner Eugene Zaikonnikov i pressemeldingen. 

Systemet, som har fått navnet Evacsound, består av flere høyttalere satt ut med jevne mellomrom i en tunnel. Høyttalerne er retningsbestemte, noe som gjør at du hører lyden mye sterkere fra den ene siden av dem enn den andre. 

Dette skal ifølge oppfinnerne gjøre det lettere for folk å skjønne hvilken retning de bør gå.

Sikten forsvinner fort i en røykfull tunnel. Foto: Carl Södersten/SINTEF

Bjelle

De har hatt med seg hørselekspert Tron Vedul Tronstad fra SINTEF på laget for å finne den best egnede lyden. I en testtunnel ved Åndalsnes ble det forsøkt med klikkelyder, plystring og en slags bjelle, lik den som kan høres ved togoverganger.

– Vi valgte å gå videre med en bjelle. Denne lyden skiller seg veldig ut fra andre lyder i tunnelen og er enkel å høre retningen til. Bjellelyden ble også opplevd som enklest å følge til rømningsveien, sier Tronstad.

Lyden må også være hørbar og forståelig i en stressituasjon hvor det er andre lyder til stede. 

Statens Vegvesen har ifølge meldingen allerede anskaffet flere Evacsound-systemer både i eksisterende tunneler og i nye tunneler under bygging.

Powered by Labrador CMS