Anita Helene Hall
Generalsekretær Norsk Bergindustri Foto: Espen Solli
Generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri

– Tar ikke sikkerhets­politikken på alvor

– Det er ingenting i dette budsjettforslaget som vil gjøre det enklere å drive mineralutvinning i Norge. Tvert imot vil det bety enda større avhengighet for Norge og Europa av land som systematisk bryter menneskerettigheter. Denne avhengigheten betyr også en økt sikkerhetsrisiko for vår del av verden.

Publisert Sist oppdatert

Dette sier generalsekretær Anita Helene Hall i Norsk Bergindustri via en pressemelding.

Hun viser til at det er godt over ett år siden regjeringen la frem en mineralstrategi med over 50 tiltakspunkter for å styrke norsk mineralnæring.

– Blant annet lovet regjeringen å legge frem forslag som skal redusere risikoen for å investere i å utvinne mineraler i Norge som det grønne skiftet er avhengig av, skriver Norsk Bergindustri i meldingen.

Mandag la regjeringen frem sitt siste forslag til statsbudsjett før stortingsvalget 2025.

– Norsk Bergindustri er skuffet over at regjeringen ikke legger til rette for raskere behandling av konsesjonssøknader, eller åpner for å gi næringen tilgang til statlig risikoavlastende kapital som støtte eller risikolån i prosjektets ulike faser.

– Dette var siste mulighet til å gjøre de grepene de selv har lovet næringen. Budsjettforslaget betyr at norsk og europeisk industri fortsatt vil være avhengig av å importere mineraler fra Kina, og mest sannsynlig i større grad enn i dag. Alle vet hvordan arbeidsforholdene er i Kina, sier Hall.

– Det er skuffendene at regjeringen ikke er mer opptatt av å legge til rette for at mineraler som vestlig industri er avhengig av kan utvinnes i Norge, fremfor i land som ikke bryr seg verken om miljø eller arbeidstakeres rettigheter, legger Hall til.

Powered by Labrador CMS